2024. augusztus 1., csütörtök

Befektetés vagy kereskedés???... Amikről az influenszerek sem beszélnek...




 

  2024.08.01.


    Mivel ebben a hónapban nem történt vásárlás az osztalékaimból ezért úgy döntöttem megosztok pár gondolatot egy örökös vitaforrásról  a "tőzsdések körében". Ez a bejegyzés inkább azoknak szól akik most szeretnének belevágni a tőzsde világába és azoknak is akik nem tudnak vagy nem akarnak különbséget tenni befektetés és  kereskedés között! Illetve olyan dolgokról is szó lesz ebben a bejegyzésben amik 2017-től történtek de mások számára is tanulságosak lehetnek.

       Kereskedés: Többen vannak akik a kereskedésben hisznek mert úgy gondolják a folyamatos vásárlásokkal mindig "eredményesek lesznek" és így lesz lehetőségük a gyors meggazdagodásra főként azért mert a közösségi médiában is ezt tolják az emberek orra alá a különböző influenszerek vagy kurzusokból élő "tőzsde mágusok". Azért azt elismerem, hogy van itthon is pár olyan "szakértő" aki eredményes és megtanítja az alapokat, viszont ezek után már ők sem vállalnak felelőséget semmire sem. Az esetek többségében a kezdők 70-80% a befektetett tőkéjét is elveszíti főként azok akik nem rendelkeznek semmilyen tapasztalattal a tőzsde világából. A legveszélyesebb dolog az ilyen kezdő kereskedőknél az opciós kereskedés, forex kereskedés valamint a tőkeáttételes kereskedés és az utóbbi időben divatos kriptotőzsdét is ide sorolnám igaz itt inkább az átverések, csalások, kamu projektek lehetnek veszélyesek mindenkire (nagy haszon ígérete mellett). Még a tapasztalt kereskedők is követnek el hibákat és buknak kisebb nagyobb összegeket. Egy másik fontos tényező amiről sokan nem beszélnek de fontos az eredményes kereskedéshez nem más mint a tőzsdepszichológia. Többen nem tudják kezelni az esetleges 20-30-50%-os lebegő vesztességet és realizálják azt. 2015-16 között én is azt hittem eredményes lehetek de rájöttem a kereskedés nem az én világom az ezzel járó izgalmakat inkább meghagyom másoknak.

        Befektetés: Három fő csoportot különböztetnék meg az első az osztalékfizető részvények második a növekedési részvények illetve a harmadik csoport az  ETF-ek (bővebben)... https://www.bet.hu/Befektetok/Reszveny-szekcio/etf-tanulmany/1-az-etf-jellemzoi-es-jelenletuk-a-feltorekvo-es-fejlodo-piacokon  . A növekedési részvényeknél a vállalat az elért nyereséget forgatja vissza a további növekedés érdekében. A cég árfolyama idővel jobban növekszik mint az osztalékfizető cégeknél akik a részvényeseik között fizetik ki a nyereségük egy részét. Az igazán jó kereskedők ezeket figyelik és amikor beesik a piac akkor vásárolnak majd 5-10-20% vagy nagyobb emelkedés után eladnak és realizálják a nyereséget. A jó befektető is ilyenkor szeret vásárolni viszont nem ad el. Csak egy példa a most oly népszerű NVDA (Nvidia Corp) részvényről aki 2018-ban vásárolt január 29-én 100 Db-ot 5,8 $-os áron 58,4 $-os befektetéssel annak most 12.100. $ -lenne a számláján. Természetesen az ilyen emelkedéseket senki!!!! nem látja előre. 





    Ismerek több olyan befektetőt is akik időnként azért realizálnak profitot is ez szintén a befektetési stratégiától függ. Van egy másik példa is a   TSLA  (Tesla Inc.) 2018 január 15-én 23,3 $-nál 100 Db vásárlása után 2.330.$ befektetésével 2021 nov 1-én 407,3 $-os árfolyamnál már 40.730. $ -t hozott volna de még most is 2024 június 3-án is jó befektetés volt a kezdeti árhoz képest a 177,4 $-os áron pedig sokat esett az árfolyam az utóbbi időben. 





   Azért hozok egy negatív példát is WBA (Walgreens Boots Alliance Inc.) Egy komoly múlttal rendelkező cég ami 47 éve fizeti az osztalékot a befektetőinek majd 2015 júliusától csökkenni kezdett az árfolyama és sajnálatos módon az osztalékot is megvágta 2024 január 4-én 47,9 %-al 0,48 $-ról 0,25 $-ra részvényenként és további osztalék vágásra is lehet számítani. Az igazán nagy kérdés jelen pillanatban, hogy meddig esik az árfolyam és mikor várható majd újabb növekedés a cég életében.






   A példákat azért osztottam meg, hogy érzékelhető legyen mikor vásároltunk jókor vagy éppen rosszkor, legyen az kereskedés vagy befektetés . Az osztalékfizető részvényeknél kevesebb az árfolyam ingadozás mint a növekedési részvényeknél, a kereskedők ezért sem szeretik. A nagyobb árfolyam mozgások jellemzően a negyedéves jelentéskor alakulhatnak ki, lehet akár  +/- 7-10 % is. Sok kezdő kereskedő ezt próbálja meglovagolni de itt is elmondható, hogy 70 %-ban nem lesz eredményes a vásárlás. 

    Amiről a kurzusokon nem beszélnek az pedig a költségek (minden brókercégnél más és más ezeket érdemes kikeresni a kondíciós listából ami a brókercégek oldalán megtalálható!)  és az adók amivel kapcsolatban sokan nincsenek tisztában (sajnálatos módon még a könyvelők nagy része sem!!!).

    Ha már a lényeges dolgokat elmondtam a kereskedésről és a befektetésről nézzünk meg pár  olyat is ami nem tűnik fontosnak de amikor már van egy 50.000.-100.000. $-os portfóliónk vagy nagyobb értékű, akkor ezekre is oda kell figyelni. Nem akarok leírni mindent részletesen hiszen minden információ kéznél van csak időt kell rászánni az olvasásra. A linkeket megosztom az adott témánál. 

    Brókercégek: A legfontosabb dolog kiválasztani a nekünk megfelelő brókercéget már ekkor nem árt tisztába lenni, hogy mi a célunk kereskedni szeretnénk vagy inkább befektetni részvényekkel vagy ETF-ek vásárlásával vagy más eszközökkel. Legyünk tisztában azzal mi az az OBA  https://www.oba.hu/   illetve BEVA  https://bva.hu/  védelem. Ez akkor lesz fontos amikor a portfóliónk átlépi a 20.000. vagy 100.000.  eurós összeghatárt.

    A diverzifikáció nem csak a részvények között fontos de a brókercégek között is hasznos lehet. Igaz ez is inkább a befektetési stratégia része (nem tudnék nyugodtan aludni ha a 48.400. $-os portfólióm egy brókernél és 4-5 cég között lenne elosztva). 




Így néz ki a portfólióm jelen pillanatban. (2024.07.26.)


 


    Adózás: Szintén egy örök dilemma... legyen vagy ne legyen TBSZ számla? (az osztalékbevételek utáni 30%-os forrásadó levonása már így is túl sok amit remélem idővel egy újabb egyezménnyel csökkentenek majd, mivel nem akarom a mostani osztalékbevételeket felélni így nálam biztosan marad a TBSZ). https://elemzeskozpont.hu/tbsz-tartos-befektetesi-szamla-mukodese-elonyok-hatranyok

   Mi változott 2017-óta: A befektetést úgy terveztem, hogy egy idő után kb 2030-ra már elérem azt az osztalékbevételt ami elég lesz a mindennapos megélhetésre és nem kell aggódnom mi lesz akkor ha elveszítem a munkahelyem vagy éppen komolyabb betegség ér. Az osztalék alapú befektetés lényege, hogy minden cég osztalékot fizet (nem kötelező egyik cégnél sem!!) jellemzően negyedévente de vannak olyanok is amik havonta/évente fizetnek, ha a cég jól teljesít akkor emelkedik az árfolyam ami miatt évente emelik az osztalékot is mint pl: NVDA. Az ilyen és ehhez hasonló cégeket kell megtalálni amit fundamentális elemzéssel lehet kiszűrni.

    Az első öt évben rengeteg tőkét fizettem be havi szinten elosztva ez közel 9.000.000. millió forint volt (a portfólióm most 17.500.000. Ft). Saját tőkét  már nem fizetek be mert időközben rengeteg olyan dolog történt ami miatt csak a már meglévő portfólióm kezelem tovább.




               

            Portfólióm növekedése 2017-től......



    Tapasztalat: A vásárláskor hiába jó egy adott cég fundamentális adata ha 3-4-7 év múlva már nem teljesít jól és időközben nem adtuk el amikor az árfolyam csökkent. (Ez azért nehéz mert amennyiben csökken az árfolyam az induló osztalékhozam növekszik ezért amit "drágán vásároltunk" 4,5%-os induló osztalékhozam mellett az olcsóbban már 6,5% induló osztalékhozamot is generálhat és ha idővel a piac emelkedik akkor a második vásárlásnál már nem realizált árfolyamnyereség is keletkezik) viszont ha nem tudja fizetni a cég az osztalékot akkor csökkenti azt, ez pedig minden cégnél másképpen alakul.  Az évek alatt volt több cég is amiből még osztalékvágás előtt megváltam de volt több is amitől nem pl: LEG, WBA, MMM, MPW. Illetve vannak azok a cégek akik fizetik az osztalékot de nem mutatnak jó alternatívát a bővítésre jelen pillanatban pl:  KO, PEP, PM, MO, CVX a harmadik csoport pedig ami jó lenne bővítésre de most túlértékelt pl: QCOM, TGT, LOW, JPM, ABBV. Igazán jó  osztalékportfóliót csak akkor tudunk építeni ha hosszútávon, legalább 5-10-15 évben gondolkodunk. (én pont ezért szeretek átlagolni és többször vásárolni egy-egy részvényből, ez is szintén stratégia függő).

    Brókercégek: Volt egy brókercég a Random Capital ami a legjobb brókercégként működött itthon kedvező költségek mellett,  náluk is lehetett  TBSZ számlát nyitni amit minden évben meg is nyitottam, majd  idővel bejelentették a rossz hírt, hogy eladják az Erste Befektetési Zrt-nek. Ezután jöttek a pofonok amire senki nem számított a megemelt brókeri díjak, az őskori kereskedési felület és az osztalékok utáni "sarc". Senkit nem kérdeztek meg semmiről, sokan ott is hagyták és mentek át más brókercéghez. A legnagyobb probléma ilyenkor az egyoldalú szerződésmódosítás amit a kisbefektetőnek le kell nyelnie ha részvényeket akar tartani. 

   KBC Equitas szintén eltűnt a süllyesztőbe, átraktak mindenkit a K&H Értékpapírhoz ami valójában egy Cseh brókercég a Patria Finance Magyarországi Fióktelepe lett de a K&H  Bankkal működik egy  cégcsoportban. A székhely, a BEVA és OBA védelem maradt ugyan az viszont itt is a hírtelen történt megszűnés/átrendeződés miatt volt felhőtlen az örömöm. Igaz mindkét esetben  előzetesen megtörtént a 30 napos értesítés a változásról. Mivel még így is ez a két brókercég a legbiztonságosabb számomra az OBA, BEVA védelem miatt így maradok mindkettőnél, remélhetőleg a TBSZ számlák nem szűnnek meg idővel. 

   


   Majd jött az Interactive Brokers "mizéria", évekig vártam a TBSZ bevezetésére (ezért nem nyitottam náluk eddig számlát viszont most ezzel is kivárok ) A brókercég régebben két részleggel működött az amerikai, illetve az európai részleggel azon belül is az írországi (nyugat-európai ügyfelek részére) és a magyarországi leányvállalattal (kelet-európai ügyfelek részére) most az Ír leányvállalathoz kerül át minden, a fő probléma ezzel, hogy  itt is csak 20.000. euró a befektetésvédelem illetve, hogy itthon nincs semmilyen kirendeltség ahová be lehetne menni ha gond akadna a számlánkkal kapcsolatban, igaz elvileg magyarnyelvű ügyfélszolgálat most is üzemel kérdés az mennyire működőképes. (pont mostanában történt olyan dolog amit a K&H Értékpapírnál csak személyesen tudtam elintézni!!).

  Ezekről sem beszélnek a kurzusokon!  Sőt sokan az ajánlói linkeken keresztül szereznek bevételt ez főként az influenszerekre jellemző valamint a fizetős Patreon és Discord csoportok üzemeltetése is hozzájuk köthető. De engem is kerestek már meg olyan magánszemélyek akik ajánlottak ilyen olyan brókercégeket.(természetesen itt is volt átverés gyanús brókercég is amit meg kell tanulni kiszűrni).

     Nézzünk  még néhány negatív dolgot ami megváltoztatta a befektetési kedvem 2017-től és amiért nem akarok  még több saját tőkét befizetni a számlákra (a brókercégekkel kapcsolatos változásokon kívül). Nem kell messzire mennünk a mostani 40 fokos melegben ki tudja mi lesz 2035-40-re, sajnos a klímaváltozás elérte azt a szintet ami szerintem már nem visszafordítható. A környezetszennyezés hatásai is itt kopogtatnak, főként a mikroműanyagok hatásai és az édesvíz hiány okoz majd igen csak nagy fejtörést 2030-tól. Van még egy aktuálisabb probléma is ez pedig nem más mint a világháború kitörésének lehetősége. Valamint a végére hagytam a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térhódítását ami bennem inkább negatív érzéseket vált ki hiszen rengetegen veszítik majd el az állásukat és ha elszabadul szintén visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el (kihatással lehet a tőzsdére, árfolyam mozgásokra illetve a digitális vagyonunkra is legyen az bankszámla, megtakarítási számla vagy bármi más).  Ezeket a dolgokat is figyelembe kell venni egy portfólió építésénél, ilyen problémákkal 2017-ben abszolút nem foglalkoztam hiszen akkor teljesen más világot éltünk. (igyekszem most is "jól élni", fontos dolog élvezni az életet és nem csak a korai nyugdíjas évekre koncentrálni mert nem biztos, hogy megéljük azt vagy, hogy úgy fog alakulni az életünk ahogyan azt elterveztük).

   Azért van több pozitív dolog is amit a befektetésnek köszönhetek ez pedig a pénzügyi tudatosság! Jó látni, hogy itthon is egyre többen választják ezt az utat. Most, hogy két hónapja felmondtam a munkahelyemen még jobban tudom értékelni amit 2017-ben elkezdtem mert van folyamatos bevételem a befektetéseimből amiből akár hosszabb ideig is meg tudok élni! Többen írtatok, hogy a havi 150-200 $-os osztalékbevételből nem lehet megélni, ez tényleg így van de a 48.4

00. $-os porfólióból már igen és ez egy fontos tényező mert a folyamatos részvényvásárlás hatására a portfólió értéke is növekszik (ha jól csinálod!!) és még több osztalékbevétel keletkezik a további részvényvásárláshoz is!!! A kamatos kamat elv működik. A jó portfólió lényege, hogy törekedni kell a megfelelő osztalékfizetőcégek vásárlására. Egy biztos az osztalékos portfólióm épül tovább még ha kisebb ütemben is mint 3-4 éve a részvényvásárlás nem áll le!  



   


                         Osztalékbevétel:                      O:     0,79 $
                                                                                MAIN:      5,88 $
                                                                                    PM:      29,90 $ 
                                                                                   LEG:      1,90 $                                                       
                                                                                  VICI:        3,74 $                 
                                                                                   MO:      35,28 $
                                                                               CSCO:       6,40 $
                                                                                  ITW:       2,80 $
                                                                                 BEN:      12,09 $
                                                                                  JPM:        3,45 $
                                                                                KMB:       4,88 $
                                                                                  UGI:        9,38 $
                                                                                 BBY:      13,16 $                            
                                                                               MPW:       21,90 $
                                                                                  KO:       10,67 $
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                               



                                   Portfólió táblázat és Osztalékbevétel táblázatok frissítve.( Főoldalon megtalálod)





               

                                                                         Negyedéves osztalékbevétel táblázat 2017-től...




                                                                                                                  Változások:



                                                           Az áprilisi 162,4 $-os osztalékbevételem 162,2 $-ra  csökkent.
                                                                                              

                                          






                                                                                                  

    "Bevételeim oszlopos elrendezésben diagram, éves lebontásban" így jobban összehasonlítható a bevételeim növekedése az évek múlásával.
                                                                                                  
























...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések