2023. február 18., szombat

Kettős adóztatás egyezmény felmondása, ennek hatásai 2024-től, új brókercég választás...

 

   2023.02.18.


                                                 Kettős adóztatás egyezmény felmondása, ennek hatásai...


    Többen irtatok, kerestetek meg telefonon a kettős adóztatással kapcsolatban, mi lesz most hogyan alakul a portfólióm ezután. Nem akarok egyesével válaszolni így inkább itt írok le mindent és ezt a bejegyzést küldöm mindenkinek.

    Szeretném tisztázni, hogy mi is történik és milyen változások lesznek 2024-től (Ha nem történik valami csoda)....

   A változás az amerikai érdekeltséggel rendelkező cégek és magánszemélyekre lesz érvényes. Az  eddigi egyezmény alatt az amerikai részvények vásárlása utáni osztalékbevételből 15% amerikai forrásadót kellett fizetni illetve személyi jövedelemadó kötelezettség nem terhelt senkit sem. Ha megszűnik az egyezmény akkor 2024-től már 30%-os forrásadót kell fizetni és további 5% magyar személyi jövedelemadó is fizetendő így a teljes adóteher 35% lesz. (TBSZ számláknál csak 30%!!)
    A másik fontos tényező kamatjövedelemnél és árfolyamnyereségnél történik. Tehát az egyezmény megszűnése esetén a kamatból származó jövedelem egyéb jövedelemnek minősül, melyet a személyi jövedelemadón túl még 13% szociális hozzájárulási adó is terhel és az amerikai részvényekkel kötvényekkel bonyolított ügyletek nem minősülnek ellenőrzött tőkepiaci ügyleteknek!

   A jelenlegi állapot szerint elfogadom a 35%-os osztalékadót (nálam 30% TBSZ-ek miatt) és a 13% szochó-t is és bővítem tovább a portfólióm a végleges célig ami  egy 100.000.$-os portfólió még ha ez így több ideig is tart a + adók miatt (már 2017-től ezt a célt tűztem ki magam elé illetve miután ezt elértem csak az osztalékokat tervezem éves szinten felvenni ezért nyitottam folyamatosan a Tartós Befektetési Számlákat, TBSZ is). 

                     Két fontos kérdés befolyásolja majd a további befektetésem menetét:

     "Nem ellenőrzött tőkepiaci ügyletként lebonyolított részvény vásárlás" (Fontos dolog lesz ezt kivárni hiszen még nem tudjuk hogyan fog működni 2024-től). 

     Másik tényező a TBSZ számlák maradnak ebben a formában vagy ott is lesz változás hiszen ez is befolyásolja majd a kisbefektetőket.

   Terveim szerint az egyezmény felmondásából származó + bevétel kiesést havi 1-2 kereskedéssel igyekszem csökkenteni ha a piac engedi. (csak a TBSZ számklákon!!!)


    Ha már egy külön bejegyzést írok akkor szeretnék megosztani még egy fontos dolgot ami nem más mint a hazai brókercégek magas bróker költségei, illetve az Erste által bevezetett "SARC" a beérkezett osztalékok után amit a volt Random Capital számláimra vetettek ki, azt a döntést hoztam, hogy keresek más brókercéget/cégeket ahová a befektetésem egy részét fokozatosan át tudom helyezni. FONTOS!!! csak annyit fektetek be ezeknél a brókercégeknél amennyi nem okoz veszteséget egy esetleges  brókercsőd vagy más okból kifolyólag. Sokan helyezték át a teljes portfóliójukat a Interactive Brokers-hez az Erstetől (teljesen érthető okokból) ezért akartam náluk nyitni új számlát,viszont 2-3 éve ígérgetik a TBSZ bevezetését ami kedvezőbb lenne számomra ezért várok még egy évet a számlanyitással.

     Addig is találtam egy másik brókercéget a Trading 212-t ahol igaz, hogy szintén OTC kereskedés van (nem egy tőzsdén történik az ügyletkötés) aminek a nagy előnye, hogy így lehet tört részvényeket is vásárolni, ugyan úgy tőzsdei termékeket tőzsdei árfolyamokkal (osztalékos részvényekkel). Van még pár dolog amit kiemelnék mert úgy gondolom jó ha tudjuk miért erre a brókercégre esett a választásom. Az Erste-vel szemben nincs "SARC" az osztalékbevételek után és a tranzakciós díj sem 7,9$ (jellemzően kis tételnél 25-40 Ft volt a díj nagy tételben nem akarok most még vásárolni tesztelem a céget) A számlanyitás gyors volt, a befizetést lehet utalással és bankkártyáról is intézni én ezt választottam illetve fontos, hogy kiutalásnál is lehet a bankkártyára kérni az összeget. Több tőzsde is elérhető valamint van ETF vásárlási lehetőség. Két lehetőség közül választhatunk telefonos és számítógépes platform (kinek mi jön be). A befektetésvédelem 20.000. euróig fedezve van (ezt az összeget nem szeretném elérni maximum pár ezer dollárt tartanék a számlán) Ideális megoldás azoknak akik most kezdik a befektetést/kereskedést vagy most szeretnék kipróbálni a tőzsde világát és nem akarnak egyből komoly brókercégnél számlát nyitni és magas kezelési költségeket fizetni. Akit érdekel ez a megoldás nézzen utána jobban mindkét brókercégnek! Ha tetszik a Trading212 és az alábbi linket használva regisztrálsz: https://www.trading212.com/invite/12jJBookvz  akkor azt követően kapsz egy ingyen részvényt maximum 100 euró értékig.


     Ugyan nem szeretném de lehet idővel ezekre a számlákra én is európai osztalékfizető részvényeket vásárolok majd vagy esetleg elkezdem az ETF-ek vásárlását. Kapkodni nem fogok mert van még idő 2024-ig és csak azt tudom mondani mindenkinek, hogy jól gondolja át mit lép mert meghatározó lesz ez a lépés 5-10-15 év múlva. 

   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések