2023. február 1., szerda

2023.02.01. Vásárlásaim

 

   2023.02.01.

     

         Meglepő módon indítottam a januári hónapot, több befektetőtársammal tartom a kapcsolatot ami azt eredményezi, hogy különböző külső hatások érnek, ezek pedig cselekvésre ösztönöznek (,hogy ez mennyire lesz sikeres az csak hónapok vagy évek múlva derül majd ki) két nagy változás történt, az első a Medical Properties Trust Inc. vásárlása ami egy új cég a portfóliómban. A pár darab részvény vásárlása kis tételben nem lett volna jó megoldás mert a piac erősödött, illetve túl kevés osztalékbevételt kaptam volna ami a "drága brókerdíj" miatt szintén nem kifizetődő számomra. Egy megoldás maradt ez pedig az eladás (igyekeztem nyereséget realizálni) amit egy újabb portfólió felülvizsgálat után tettem meg.

         Eladás:   O (Realty Income Corporation) már csak 2 darab részvényt tartottam meg a cég részvényéből ezeket is csak azért mert így követhetem az árfolyamot és a céggel kapcsolatos dolgokat. Kb 20%-os nyereséggel adtam el a vásárlástól számítva és közben az osztalékokat is felvettem. A P/E 62,1 (Finviz.com adat!) ami nagyon nem tetszett valamint a 274%-os Payout érték sem, ha hozzá vesszük a 4,4% induló osztalékhozamot (kevés) nem lenne meglepő ha idővel osztalékot vágna vagy jelentősen csökkenne az árfolyam. Többen kérdeztétek mennyire jó a cég és mikor vásárolnám újra a válaszom 40-45 $-os áron ha javulnak a fundamentális adatai is.

               STOR (Stor Capital Corporation) 27 $-os áron vásároltam így ezen is realizáltam némi nyereséget kb 200 $-t. A P/E itt is magas 27,8 feletti túlértékelt részvényről beszélünk, Payout 135%viszont nagy növekedést nem várnék ettől a cégtől a közeljövőben. Az árfolyam pedig 2022 szeptember közepétől csak oldalazgat, nem lennék meglepve ha az árfolyam itt is csökkenne.

             IBM (International Business Machines Corporation) 123 $ volt a bekerülési ár a vásárláskor tehát a 145 $-os eladással itt is nyereséget realizáltam, a fundamentális adatok alapján itt sem várok nagyobb növekedést. A 4,6%-os induló osztalékhozam kevés főként azoknak akik most fektetnének be ebbe a cégbe.

           WHR (Whirlpool Corporation) az egyetlen kakukktojás amit most inkább beáldoztam a magasabb osztalékbevétel reményében. Az induló osztalékhozam 4,64 a P/E 25,1. Ez volt az egyetlen olyan cég amit némi vesztességgel adtam el -60 $, viszont időközben 15 $ osztalékbevételt értem el.

     Az eladásaimból 2.000. $ tőke keletkezett így ezt újra befektethettem azokba a cégekbe amiket most jobb vételnek gondolok.

          Vásárlás: MPW (Medical Properties Trust Inc.) picivel több mint 1.000. $ -ért vásároltam 84 DB részvényt így áprilisban átléphetem a 200 $-os havi osztalékbevételt. Akit érdekel január 15-én részletesen bemutattam ezt a REIT-et. A P/E 6,58 (alulértékelt részvény) a Payout 55,2% a vásárláskor az induló osztalékhozama 9% felett volt. Az árfolyam elindult felfelé (sajnos lehetséges, hogy a további bővítés már jóval drágább áron történik meg). Maximum 3%-os kitettséget szeretnék elérni ebből a részvényből a portfóliómban.

           INTC (Intel Corporation) a rendszeres olvasóim már ismernek és tudják miért vásároltam tovább ezt a részvényt. P/E 9,1 a Payout 44,2% az induló osztalékhozam 5%. Amennyiben marad 26-29 $ között átlagolom tovább a bekerülési árat újabb vásárlásokkal.

         VZ (Verizon Communications Inc.) a 37 $-os szintről elindult az árfolyam 42 $-ig, mivel az induló osztalékhozam 6,5% és  8,7 a P/E  értéke ezért bővítettem pár részvénnyel a kitettségem.

         WBA (Walgreens Boots Alliance Inc.) az induló osztalékhozam 5,35% a P/E 8 az ideális osztalékbevétel mellett inkább árfolyamnyereséget várok a vásárlástól. A cél tovább átlagolni ameddig csak lehet.

      Úgy gondolom a portfólióm növekedése céljából muszáj ilyen átrendezéseket végrehajtani időnként. Aki csak az osztalékok emelkedését várja az nem tud hatékonyan növekedni hiszen az infláció szintén dolgozik és sajnos nem a mi malmunkra hajtja a vizet.

    A második dolog ami nagy mértékben befolyásolta a portfólióm, nem volt más mint, hogy a februári, májusi, augusztusi és novemberi hónapra nagyon kevés osztalékbevételt tudok majd felmutatni ez azért van mert csak 11 cég fizet majd osztalékot szemben a többi hónappal ahol már 200 $ feletti osztalékbevételem lesz. A portfólióm már 2017-től próbálom tudatosan úgy építeni, hogy egy egyenletes emelkedést mutasson a növekedés. Ezért döntöttem egy olyan cég vásárlása mellett ami pont ezekben a hónapokban fizeti az osztalékát ez nem más mint a British American Tobacco p.l.c. Majd jött a kérdés miből tudom megvenni most a részvényeket a válasz igen egyszerű volt...Phillip Morris International Inc. eladásból.

      PM (Phillip Morris International Inc.) 2017-ben és 18-ban még 103 $-os áron vásároltam majd 19-ben és 20-ban szépen átlagoltam a további vásárlásokkal így a 86$-os átlagárral már szép nyereséget tudtam most realizálni. Nem várok további emelkedést az árfolyamban, ez az egyik legjobb osztalékfizető vállalat a portfóliómban egy fő pillér ezért adtam el csak 3 DB részvényt.


    BTI (British American Tobacco p.l.c.) a 13,6-os P/E még határeset de a 7,8 %-os induló osztalékbevétel kárpótol. Mivel a környezetemben rengeteg dohányos él és látom, hogy a  folyamatos drágulás ellenére sem akarják letenni a cigarettát nincs jobb mint befektetni ebbe a cégbe is. FONTOS!!! Aki ebbe a cégbe vásárolna bele részletesen nézzen utána mert az induló osztalékhozam csak egy adat a sok közül (bevétel, osztalékfizetési múlt és emelési ütem, én mérlegeltem és vállalom a jelentős kockázatot).


   Ha már eljutottam odáig, hogy a portfólióm saját magát építi akkor ki kell használni a lehetőséget és keresni kell a legideálisabb vételi lehetőségeket, talán azoknak nehezebb dolguk van akik egy meglévő porfóliót kezelnek mint azoknak akik most kezdik el és erre a rögös útra lépnek. Az év végét rengetegen zárták jelentős veszteséggel ez inkább azokra volt jellemző akik vagy a növekedési részvényeket tartják a portfóliójukban vagy olyan "Tippekre" vásároltak részvényeket amik már eleve túlértékelt kategóriába tartoztak legyen az Tesla, Nio, Meta vagy Amazon itt most az lesz a kérdés ezek közül melyik lesz sikeres és melyik esik majd tovább és okoz még nagyobb veszteséget azoknak akik tartják ezeket a részvényeket. Soha nem késő tanulni vagy fejleszteni  tovább a befektetési stratégiánkat! 


          


                            Osztalékbevétel:                      O:     1,24 $
                                                                    MAIN:      5,4 $
                                                                        PEP:      8,05 $
                                                                         PM:     33,02 $ 
                                                                       LEG:      14,52 $                                                                                                                                                                                                                            BBY:       12,32 $
                                                                       WPC:      7,43 $                 
                                                                        MO:     33,84 $
                                                                     CSCO:       6,08 $
                                                                        ITW:       2,62 $
                                                                       BEN:       11,70 $
                                                                       JPM:         3,0 $
                                                                       KMB:       4,64 $
                                                                       UGI:        5,04 $
                                                                     STOR:       11,48 $
                                                                    
                                                                        

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
                      

                     Eladás:                                            STOR:   28  DB    32,09  $    DB(áron)
                                                                                    O:     3  DB    64,76  $    DB(áron)                                                                                                                                                                                       IBM:     2 DB    145,3  $    DB(áron)
                                                                              WHR:     3 DB    154,65 $   DB(áron)
                                                                                PM:       3 DB    101,49 $   DB(áron)

                 

                     Vétel:                                               MPW:  54 DB    12,51 $   DB(áron)
                                                                             MPW:   30 DB     12,43 $   DB(áron)
                                                                                 VZ:     4 DB     41,59 $  DB(áron)
                                                                             INTC:   10 DB     29,8 $    DB(áron)
                                                                              WBA:    8 DB     36,64 $  DB(áron)
                                                                                BTI:    8  DB     38,59 $   DB(áron)





                     Vásárlásaim osztalékbevételből:           MPW:     2  DB    12,92  $  DB(áron)         #
                                                                                                
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         




                                   Portfólió táblázat és Osztalékbevétel táblázatok frissítve.( Főoldalon megtalálod)






               

                                                                         Negyedéves osztalékbevétel táblázat 2017-től...




                                                                                                                  Változások:



                                                           Az októberi  164,2 $-os osztalékbevételem 178,3 $-ra  emelkedett.

                                          









                                                                                                     
    "Bevételeim oszlopos elrendezésben diagram, éves lebontásban" így jobban összehasonlítható a bevételeim növekedése az évek múlásával.
                                                                                                  
























...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések