2022. július 23., szombat

Az osztalék alapú befektetés jelene és jövője...

 

   2022.07.23.



     Rengeteg kérdést kapok olyan dolgokkal kapcsolatban amik a befektetésekkel illetve a brókercégekkel függenek össze. Nem tudok mindenkinek egyesével válaszolni így inkább leírom ebben a külön hírlevélben mi a véleményem remélem segítség lehet azoknak akiket érdekel a téma.

    A saját gondolatmenetem alapján tudom csak megosztani amihez most már több mint tíz éves befektetői tapasztalat is társul. A portfólióm különböző befektetési alapokból próbáltam összerakni 2014-től illetve 2010-től deviza vásárlásokkal (kereskedéssel). Majd 2017-ben jött a nagy áttörés és elkezdtem az osztalék fizető részvényeket vásárolni. Célom az volt, hogy a portfóliómból illetve inkább a beérkező osztalékaimból tudjam fedezni a nyugdíjas éveim (a mai napig tartom magam ehhez az elképzeléshez). Időt nem kímélve kerestem a lehetőséget, hogy minél hatékonyabban tudjak növekedni, nem a befektetési stratégia volt a lényeg hanem, hogy olcsó és jó brókercéget találjak illetve itt jött be az adózás szerepe is mert ugye minden nyereség után adózni kell csak nem mindegy mennyit!!! illetve az osztalékbevételek után is adót vonnak le (eddig 15% volt ezt már meg sem kaptuk maradt az USA-ban).


  Az első negatív hatás:



 

             Ez azt jelenti, hogy az eddigi 15% helyett 30% forrásadó terheli majd az osztalékbevételt.

    A megvásárolt részvényeim több brókercégnél tartom mert a "Quaestor ügy" miatt jobbnak láttam diverzifikálni a szolgáltatók között is. Az elmúlt négy évben a TBSZ számláimat a Random Capital-nál nyitottam mert olcsó volt és mert  OBA  ( https://www.oba.hu/) illetve BEVA ( https://bva.hu/hu/) védelem alatt áll.

   A második negatív hatás: Az Erste megvásárolta a Random Capital brókercéget. Ami önmagában nem is lenne gond viszont tudni kell, hogy az Erste minden osztalékbevétel érkezésekor 5 $ -levon mint "ADÓ" legyen az 7 $ vagy 70 $-os osztalékbevétel!!!! (jelzem 46 cég van a portfóliómban mert a stratégiám része hogy diverzifikálni kell itt is). A tranzakciós költség pedig ötszöröse mint amit a Random Capial eddig felszámolt tranzakciónként. Az Erste augusztusban küldi ki a részletes tájékoztatást hogyan tovább, ha itt is áremelést vezetnek be nem lennék meglepve ha többen vinnék át a portfóliójukat más brókercéghez. Ezt egy úgynevezett transzferálással is meg lehet tenni (nem olcsó) természetesen egyeztetni kell a brókercégekkel a tranzakció előtt.

    A harmadik negatív hatás: Ha már az olcsó és jó brókercégekről beszélünk... Ugyan engem ez szerencsére nem érint de várom a fejleményeket az üggyel kapcsolatban. Két -három éve a top brókercégek között volt a Degiro, sok befektető barátom nyitott náluk számlát (kérdeztem is nem lesz rossz külföldön utána járni a pénzednek ha esetleg megszűnik a cég? ezért sem szeretnék külföldön számlát nyitni). Majd a héten ezt az üzenetet kapták...




             ugyan itt még nincs nagy baj de így is sajnálom a történteket és remélem gyorsan és egyszerűen zárul majd le a történet.


  A gazdasági hatások megkövetelik az államháztartás feltöltését azt, hogy hogyan és miért pont így az már más kérdés (jó ha tudod az államkincstárnál tartott vagyon nagyobb válság vagy háború esetén akár mikor kikerülhet a kezedből csak egy tollvonás mint most a KATA módosítása). Kérdés hogyan kártalanít majd az állam ha ez esetleg megtörténik!?!?


      Negyedik negatív hatás:    Meddig lesz még TBSZ számla?? Sokan vagyunk akik így fektetünk be. Nálam most hét számla van amiket kezelek így a körforgás adott mert minden évben lejár, illetve vihetek tovább egy-egy számlát adómentesen. Ha ezt a megoldást is eltörlik az komoly fejtörést okoz majd, hogy mennyire éri majd meg részvényeket vásárolni és tartani. Nem kérdés, hogy a befektetéseinkkel a brókercégek és az állam jár a legjobban.


     "Ne csak a negatív hatásokról beszéljünk nézzük a napos oldalt is"!  2017-ben a dollárt 250 Ft-os áron váltottam ami ma 400 Ft-os árral számolva már nagyon jó eredmény (jó érzés, hogy a befektetésem nagy része dollárban van). Ezért sem vásárolok a magyar részvényekből illetve azért sem mert nincs miből válogatni a hazai piacon.

     Első pozitív hatás: Az osztalékbevételeket dollárban kapom így egyből vissza tudom forgatni azokat az adott számlán (nem kell külön fizetni a váltásért).

    Második pozitív hatás: A kamatos kamat elv alapján egyre több pénz lesz a számlámon még ha olyan nagy zuhanások vannak a piacon mint most egy-egy nagyon jó cégnél pl:  TROW, MMM, LOW, BBY, BEN.




   

    Az ilyen cégek vásárlása hozza majd meg a szép eredményeket magasabb osztalékbevételt és az árfolyamnyereséget. (SENKI NEM TUDJA ezek közül a cégek közül melyik lesz eredményes és melyiknek esik tovább az ára!!! én ezért is vásárolok átlagolva).


   Harmadik pozitív dolog: Van elég tőkém az osztalékbevételeimből ahhoz, hogy befektessek a mostani megszorítások közepedte is, illetve a portfóliómból tudok tőkét átcsoportosítani amennyiben szükséges lehet. (Ha szabad tőkével rendelkezel ne fektesd be most mert a piac még mindig eshet tovább).    

  Negyedik pozitív dolog: Ez inkább most rám lesz nagy hatással mert úgy döntöttem nem fizetek be több pénzt a számlámra/számláimra, amennyiben marad szabad tőkém az év vége felé azt még lehet, hogy befektetem a 2022-es TBSZ számlámra de a következő években már nem nyitok új számlákat csak a meglévő számláim viszem tovább és kezelem a portfólióm. A döntésem a négy negatív hatás miatt hoztam meg, jelen pillanatban a portfólióm értéke 46.000. $ ami a folyamatos osztalék visszaforgatás  és a cégek osztalékemelése hatására tartja  majd az infláció közeli szintet (nem a mostani inflációs értékre gondolok!!) Így talán gondtalanabbak lehetnek majd a nyugdíjas éveim (ha megélem).

   A blog életében ez nem hoz változást  a havi két hírlevelet írom tovább és igyekszem segíteni azoknak akik évek óta követik a munkásságom.

  A végére hagytam még egy fontos dolgot ami mellett nem akarok elmenni. Ez nem más mint a közösségi média és azok az emberek akik "segítő szándékkal" vannak ott illetve a top megmondó emberek/ tanácsadó cégek akik ilyen olyan kurzusokkal vagy akár náluk kezelt számlákkal hozzák el a meggazdagodást. Akik rendszeresen olvassák a blogot akár visszamenőleg 2017-től láthatják, hogy nem lettem milliárdos (ez nem azért történt mert nem értek hozzá, vagy mert nem volt szerencsém). El kell hinni végre, hogy nincsenek 500-1000%-os hozamok ezt most inkább a kriptós YouTuber-ekre értem, főként a hazai de a külföldiek körében is egyre több a nézettségért kapjuk a pénzt csináljunk sok videót a semmiről. Ne dőljünk már be ezeknek az embereknek nézzük meg jól ki és mit csinál. Tisztelet a kivételnek mert vannak akik tényleg segítenek vagy éppen fontos híreket osztanak meg ezekkel az emberekkel nincs bajom és megérdemlik a bevételt mert megdolgoznak érte (akár több órát is beletesznek egy-egy tartalmas videóba). Ha már kriptó 2021 áprilistól 2021 júliusig majd 50%-ot zuhant a BTC árfolyama de nem volt gond mert minden projekt működött és sokan kezdték el ezt a befektetést is,  majd megint jött az esés (nem csak a BTC-ről beszélhetünk hanem a többi nagy kriptokról mint a BNB, DOT, ADA, SOL, BSW).



 Jelen pillanatban sorra dőlnek be a különböző projektek illetve sok helyen nincs kifizetés vagy az oldalra sem lehet belépni még  nagyobb váltók is becsődöltek. Van pár projekt amiben benne voltam én is a fele nyereséges, a fele veszteséges a megvásárolt kriptóim tartom tovább, várom ott is a fejleményeket. Ugyan úgy hiszek a kriptó piacban mint az osztalékfizető részvényekben viszont most az is egy olyan terület ahová nem tennék szabad tőkét.

    A másik a fizetős Telegram és Discord szolgáltatások amivel sok embert húznak csőbe. A különböző ilyen olyan kurzusokról nem is beszélve amik semmit nem érnek mert az internetről 2-3 nap alatt össze lehet szedni az információkat amiért 100 vagy akár 500.000. Ft-ot is elkérnek majd az elvégzése után a bikapiacon vásárolt részvények ára 30-40%-ot zuhan és már hoppon is maradunk mert a befektetett összegünk nagy részét elbukjuk és a kurzuson senki nem mondta, hogy ne realizáljuk az éppen - ban álló számlánkat.

   A végére hagytam a különböző pénzügyi tanácsadó céget ahol a fejpénzért (vagy kezelt vagyon pár %-ért dolgozó)  hölgy próbálja ecsetelni, hogy milyen jó befektetést tud ajánlani 10%-os garantált hozammal természetesen forintban! Két perc beszélgetés után én beszélek harminc percet az osztalékbefektetés rejtelmeiről elért eredményeimről, majd miután rájön, hogy nem lesz üzlet csalódottan feladja és rámteszi a telefont (megtörtén esemény alapján). 

    Egy másik eset amikor nekem kell felvilágosítást adni a bankomnál "Marika néninek", hogy valamit elrontottak az egyik számlámnál (igaz lehet csak azért derült ki mert elvégeztem egy banki befektetési tanácsadói tanfolyamot és az ott tanultakra hivatkoztam) amikor harmadjára!!! mentem be a bankba közölték, hogy "Terike" rontott el valamit aki már nem dolgozik náluk. Hogyan bízzam így másra a befektetéseim???? 

   Örülök, hogy elkezdtem befektetni és hogy a kezemben az irányítás, én döntöm el mit mikor veszek vagy mikor adok el mert követem a piacot és képben vagyok mindennel aki ezt nem tanulja meg vagy inkább másra bizza az ne várja a csodát és a meggazdagodást. 

   A befektetés eddig sem volt egyszerű dolog és a mostani gazdasági illetve inkább politikai helyzetre való tekintettel még nehezebb lesz és nem biztos, hogy megéri így csak azt tudom mondani, hogy érdemes diverzifikálni lehet az részvény, kriptó, ingatlan, arany, vagy devizák.  
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések