2021. március 1., hétfő

2021.03.01. Vásárlásaim

 

     2021.03.01.


    Érdekesen indult ez a hónap, kíváncsian vártam, hogy alakul a GME (Game stop Corp) sztori a Redditezőknek köszönhetően  ami szintén csak egy hipe volt olyan mint a többi és az lett az eredménye, hogy nem csak a Wall Streetet bolygatták fel de még több kisbefektetőt tettek szegényebbé akik így örökre elfordulnak a tőzsdéktől (persze kevesen de jól jártak a vásárlásokkal). Az utóbbi időben pedig a TSLA (Tesla Inc.)  "Fan-ok" is csak imádkoznak, hogy legyen valami hír ami felfelé viszi az árfolyamot nem pedig lefelé. Szerencsére ezek a sztorik engem és a portfólióm növekedését abszolút nem befolyásolják, tettem a dolgom és vásároltam tovább az osztalékfizető részvényeket és az osztalékbevételeim is visszaforgattam a "legújabb kedvencembe".

   IPG (The Interpublic Group of Companies Inc.)  már készül a március 15-én megjelenő bemutatóm erről a cégről.  A 4,5%-os induló osztalék hozam ami miatt bekerült a portfóliómba. Mivel visszamenőleg is szép eredményeket ért el ez a vállalat ezért vásároltam ismét, az árfolyam február elején folytatta a növekedést 26,7 $-ig aztán visszaesett 24 dollárra. Ekkor döntöttem és kezdtem vásárolni 24,5 $-os áron majd jött a bejelentés, hogy március 15-én 5,9%-al emelik az osztalékot tehát nem volt kérdés mibe forgassam vissza az előző havi osztalékbevételeim. Így még több osztalékbevételt realizálhatok márciusban. Már többször említettem, hogy igyekszem olyan cégeket keresni a portfóliómba amelyek bevételeit nem befolyásolja a COVID világjárvány. A sporttevékenységek lemondása némileg negatívan érintette az IPG bevételeit viszont így is nagyszerű bevételeket ért el már most is így 2021-ben.

    ED (Consolidated Edison Inc.) a cég árfolyama maradt a 70 $-os ár közelében, ami a novemberi 82 $-os szinthez képest viszonyítva nálam kedvező képet mutat. A chart alapján én további esést várok így csak kis tételben vásároltam a készletemhez.  A P/E 16,8 tehát alulértékelt a részvény, a Payoute értéke 72 % tehát azt az értéket is elfogadhatónak találtam. A helyzet úgy alakult ,hogy ez a cég is osztalékot emelt itt csak 1,3%-os emelésről beszélhetünk és szintén március 15-én fizet. Ez a vállalat több mint 47 éve emeli folyamatosan az osztalékát és remélem ez így is marad a jövőben is.

   Zárásképpen szeretnék pár gondolatot megosztani a portfólióm osztalék növekedésével kapcsolatban. A COVID hatására egy évvel ezelőtt márciustól kezdődtek meg az osztalék vágások és osztalék kifizetésének felfüggesztése pár cégnél, ezek  mára kikerültek a portfóliómból, akkor még senki nem tudta mit hoz a jövő egy esetleges medvepiacon ami sokáig is elhúzódhatott volna. Ez nem így alakúlt és a Fed hatására még több pénz került a rendszerbe aminek egy része ismét bekerült a tőzsdékre is és újabb tőzsdei csúcsokat eredményezett. A vállalatok kezdik kiheverni a COVID okozta nehézségeket ennek köszönhetően például márciusban hat cég jelentett be osztalékemelést a portfóliómból (ezeket az emeléseket rendszeresen megosztom az ismerőseim és követőim között időről időre még az ex-date előtt). Ugyan nem sokkal de sikerült új osztalékbevételi rekordot elérnem ami így most 133,4 $ volt, a 2020-as  februári bevételhez képest ez nem nagy emelkedés viszont a márciusi értékek már jóval nagyobb fejlődést mutatnak, 120-130 $ közötti bevételeket realizálhatok.   




       Osztalékbevétel:                             O:     3,27 $
                                                             MAIN:      3,89 $
                                                                      T:     31,20 $
                                                                 OHI:     33,50 $
                                                                   VZ:     13,10 $
                                                             ABBV:     37,70 $
                                                                CLX:       1,11 $
                                                               LOW:      1,20 $
                                                                 CAT:      5,15 $
                                                                   GD:      3,30 $
                                                                       
                                                                      

                                                     


                         Vásárlásaim:            ED:     3 DB    70,38 $  DB(áron)      
                                                               IPG:    4 DB   24,52 $  DB(áron)  
                                                               IPG:    6 DB   24,70 $  DB(áron)    #
                                                                    
                                                  
                                                        




                            Portfólió táblázat és Osztalékbevétel táblázatok frissítve.( Főoldalon megtalálod)








                                                                                                                  Változások:

                                                           A novemberi 124,8 $-os osztalékbevételem 133,4 $-ra növekedett.
                                                         

                                                                                                                                             


  "Bevételeim oszlopos elrendezésben diagram, éves lebontásban" így jobban összehasonlítható a bevételeim növekedése az évek múlásával.










...

2 megjegyzés:

  1. A végén az oszlopos elrendezés egy kicsit csalóka. A 133 dolláros havi osztalékbevétellel szemben a portfólióba 504 dollárért történt vásárlás. A tőke növekedésével természetesen az osztalékok is emelkednek évről évre. Ha a stratégiád borzalmas lenne, minden részvény árfolyama veszteséges lenne, senki sem emelne, sőt akár még csökkentetének is osztalékokon, akkor is növekedne évről évre a bevétel. Ne érts félre, semmit sem csinálsz rosszul (sőt szeretem az oldalt), csak ez nem egy reális mérése a sikerességnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Donát! Ezt a táblázatot nem csak én használom így! A világ minden részéről az osztalék fókuszú befektetők osztják meg az eredményeiket.. itt egy link ezen az oldalon minden híres befektető blog elérhetőségét láthatod és olvashatod is ezeket a blogokat. https://dividendstocks.cash/blog/income-heroes/

      Törlés

Népszerű bejegyzések