2021. február 15., hétfő

Consolidated Edison Inc. (ED)

 


                                                                         Consolidated Edison Inc.


    A  Consolidated Edison Inc vagy közismertebb nevén Con Edison az Egyesült Államok egyik legnagyobb befektetői tulajdonában lévő energiaipari vállalata. Több mint 3 millió ügyféllel rendelkezik New York City-ben és a New York-i Westchester megyében. 





   Történelem: 1823-ban egy New York-i befektetői konzorcium megalapította a New York Gas Light Company-t. Egy évvel később már jegyezhető volt a tőzsdén. A társaság bővítéséhez a megyei felügyelőtanács engedélyére volt szükség, melynek tagja volt William. M Tweed aki a Tweed Harlem Gas Light Company igazgatóságában is szerepet vállalt, amely a Consolidated Edison Company elődje volt. 1884-ben hat gázipari társaság egyesült a vállalattal. A New York Steam Company 1882-ben kezdte meg a szolgáltatást Manhattan alsó részén.


  Ma a Con Edison üzemelteti a világ legnagyobb kereskedelmi gőzrendszerét, amely közel 1600 kereskedelmi és lakótelepnek nyújt gőzszolgáltatást. Con Edison elektromos üzlete is 1882-re nyúlik vissza amikor Thomas Edison New York-i Edison Illuminating Company -ja 59 ügyfelet kezdett árammal ellátni Manhattan alsó részén. Egy idő után több mint 30 vállalat termelt és osztott szét elektromos áramot New York Cityben és Westchester megyében. 1920-tól a New York Edison Company volt a vezető ekkor még a Consolidated Gas részeként. 1936-ban az elektromos értékesítés messze meghaladta a gáztermelést a bejegyzett társaság neve megváltozott New York Inc. Consolidated Edison Company névre. 1936-között több mint egy tucat társasággal egyesült, mára már több mint 170 elektromos, gáz, gőz ipari vállalat felvásárlásának, felosztásának és egyesülésének eredménye. 1956-ban kezdték az Indian Point atomerőmű építését a New York-i Buchanban. 1962-ben indították el az áramellátást amit 1974 ig folytattak, mivel a hűtőrendszer nem felet meg az előírásoknak a reaktort leállították. Még két erőművet építettek az 1970-es években az Indian Point 2 és Indiana Point 3-at.

 Amit 1975-ben eladtak a New York Power Authority-nak majd 2000-ben a Point 2 az Entergy-nek. Ettől kezdve a Consolidated Edison Inc. elsősorban energiaszolgáltatóvá vált. Az állami szabályozások megszüntetése vagy csökkentése hatására 1998-ban megalakult a Consolidated Edison Inc.  ami így az egyik legnagyobb energiaipari vállalat, a társaság két szabályozott közüzemi leányvállalattal és három energetikai vállalkozása révén széleskörű energiával kapcsolatos termékeket és szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. 1998-ban a Consolidated Edison Inc. megvásárolta az Orange & Rockland Utilities szolgáltatót melyet külön üzemeltet. 


      Tiszta energia: A Con Edison 3 milliárd dollárt fektetett be nap és szélprojektekbe. A cég "megújuló portfóliója" több mint 1,5 gigawatt működési kapacitást tartalmaz. Ennek 75  százaléka  napenergiából származik. A bevételek 8 százalékát teszi ki így a tiszta energia. 

      Elektromosság: A vállalat két 345 kV-os összekötetéssel rendelkezik New York állam felső részén, amely lehetővé teszi a villamos energia behozatalát a kanadai Hydro-Québec-ből valamint egy 345 kV összeköttetést a New Jersey és Long Island-i  Public Service  Electric and Gas-al. A Con Edison a Branchburg-Ramapo 500 kV keresztül összekapcsolódik a Public Service Enterprice Group szolgáltatóval is. A Con rendszerében 150.000. km földkábel és közel 58.000. km felsővezeték tartozik 

       Gáz:  A Con Edison gázrendszerében 11.600. km csővezeték található, ami New York, Westchester megyét, Bronx-ot, Manhattan-t, és Queens egyes részeit szolgálja. A gázrendszeren keresztül áthaladó éves gázmennyiség 6100-szor tölthetné meg az Empire State Building épületét.

       Gőz: Hét erőmű forral gőzt 538 Celsius fokra mielőtt szétosztaná száz épület között. A rendszeren keresztül haladó gőzt New York leghíresebb épületeinek hűtésére és fűtésére használják, beleértve az ENSZ komplexumát, az Empire State Building épületét, és a  Metropolitan  Művészeti Múzeumát.


                                                                                                                                                         (Forrás: Wikipedia)







   Befektetési szempontból fontos adatok:









                                                                                 Árfolyam adatok 1985-től napjainkig.                                                                                                 (forrás:Seeking Alpha)






                                                                                 Induló osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                                                               (forrás: Seeking Alpha )







 

                                                      Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő). A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően márciusban emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.








 

 Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban  szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.















...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések