2020. április 30., csütörtök

2020.05.01. Vásárlásaim



             2020.05.01


    Nem voltam könnyű helyzetben a vásárlásaimmal kapcsolatban. Két okból sem, első a piac nem mutat valós értéket és irányt, a rengeteg negatív hír miatt és a cégekre ható nyomás pont az ellenkező irányba indította a részvényárakat, másodsorban az új stratégia betartása is okoz némi problémát aminek a pozitív eredményét szeretném majd pár hónap múlva érzékelni. Ismét rendhagyó lehet többeknek ez a blogbejegyzésem.
  Vágjunk is bele... a hónap közepén hoztam egy igen fontos döntést ami nem volt más mint egy cég felszámolása a portfóliómból. Először is az osztalékbevétel a legfontosabb tényezője a befektetési stratégiámnak aminek folyamatosan növekednie kell hónapról hónapra (amennyiben ez nem így történik a befektetés és a részvényvásárlás értelmét veszti), másrészről pedig, hogy a megfelelő vásárlásaimnak köszönhetően még ebben a piaci helyzetben is árfolyamnyereséggel adhattam el az adott részvényeket.
  Most már elárulom ez a cég nem más mint a FLO (Flowers Foods Inc.) alapvetően nincs gond ezzel a céggel viszont nem hozta az elvárt eredményeket ezért döntöttem az eladás illetve átcsoportosítás mellett. 2017-től vásároltam a részvényeket (szerencsére a nagyobb részét osztalék visszaforgatásból tettem tehát még nagyobb nyereséget hozott a cég). A kezdeti 190 $-os befektetésem így 425 $ , ha az osztalék visszaforgatást nem számolom bele akkor is 220 $ árfolyamnyereséget és 28,1 $ osztalékbevételt könyvelhetek el magamnak. Megjegyzem nem célom az ilyen jellegű rendszeres átcsoportosítás mert az már a kereskedés kategóriába menne át. A felszámolásból szerzett 425 $-t újra befektettem és 3 részre osztottam szét: MMM (3M Company), LEG (Leggett & Platt Incorporated), IBM (International Business Machines Corporation)  +18 $ osztalékbevételt hozzáadva. A tranzakcióm lényege, hogy az eddig FLO-tól kapott 3,61 $ osztalékot növelni tudjam és az "most olcsóbban" megvásárolt részvényekkel több árfolyamnyereséget érhessek el. Lássuk hogyan alakul így az osztalék bevételem: MMM 1,47 $  LEG 0,8 $  IBM 2,5 $ ez összesen 4,85 $ szemben a 3,61  $-al a kiválasztott cégek magasabb kezdő osztalékkal rendelkeznek és jellemzően ugyan annyival emelik az osztalékaikat éves szinten mint ahogyan FLO teszi. Az árfolyamot nézve a vásárlástól/eladástól  FLO  3,8 $-t emelkedett volna szemben a három cég össz 18,3 $-os emelkedésével.
   További vásárlásaim: CAT (Caterpillar Inc.) igyekszem olyan cégeket vásárolni a portfóliómba amik "válságálló befektetések" lehetnek hosszútávra, rengeteget olvastam most erről a cégről (következő cégbemutatóm témája is egyben) A számomra fontos szempontokat nézve: ár, P/E, Payout, kezdő osztalék érték, emelési ütem vizsgálata után döntöttem a vásárlás mellett.
   LEG (Leggett & Platt Incorporated) új cégként folytattam a vásárlást illetve a portfólióm bővítését ebből a részvényből. Bővebben írtam a cégről  az előző hírlevelemben akit érdekel ott minden fontos adatot megtalál.
  JNJ (Johnson & Johnson) várható volt, hogy a vírussal szembeni harc feljebb viszi az árát ennek a részvénynek, mára már a februári árfolyamra szökött vissza az ára. Aki ismer tudja, hogy nem szeretek drágán vásárolni még akkor sem ha éppen nagyon jó eredményeket mutat egy-egy cég. Nagy örömmel tölt el, hogy még ebben a helyzetben is osztalék emelést jelentett be a vállalat mégpedig nem is keveset 6,3% amit már június 9-én ki is fizet a részvényeseinek.
  A "nagy válság" közepette fura helyzet állt elő ugyanis 1,7 $ híján újabb osztalékbevételi rekordot értem volna el a négy osztalékemelésnek és a vásárlásaimnak köszönhetően amit nem bánok hiszen a következő hónapban szeretném majd  azt elérni az eddigiekhez hasonlóképpen.





             Osztalékbevétel:                  O:     3,25 $
                                                        MAIN:     3,48 $
                                                          OXY:   22,91 $
                                                            PM:   32,76 $
                                                          CAH:     9,6 $
                                                            KO:      8,2 $
                                                               M:    10,57 $
                                                          WPC:     7,28 $
                                                            MO:    20,16 $
                                                        CSCO:      3,15 $
                                                           ITW:      2,14 $
                                                           LEG:      3,6 $



                       Vásárlásaim:          LEG:     2 DB  24,46 $  DB(áron)
                                                            CAT:    1 DB   120,73 $  DB(áron)   
                                                             JNJ:     1 DB   136,4 $  DB(áron)
                                                           LEG:     1 DB     28,26 $  DB(áron)       *
                                                       MMM:     1 DB   146,5 $  DB(áron)         *
                                                           IBM:     2 DB  117,13 $  DB(áron)        *
                                                         


                            Eladás:               FLO:    19 DB   22,04 $  DB (áron)




                            Portfólió táblázat és Osztalékbevétel táblázatok frissítve.( Főoldalon megtalálod)






                                                                                                                  Változások:

                                                           A januári 114,7 $-os osztalékbevételem 127,1 $-ra emelkedett.





                                                                                                           

  "Bevételeim oszlopos elrendezésben diagram, éves lebontásban" így jobban összehasonlítható a bevételeim növekedése az évek múlásával.





...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések