2020. április 15., szerda

Leggett & Platt Incorporated (LEG)




                                                               Leggett & Platt Incorporated



    Leggett & Platt a missuri állambeli Carthage-ban található különböző gyártású alkatrészeket és termékeket tervez és gyárt, amelyek magtalálhatók a legtöbb amerikai háztartásban és autóban. A céget 1883-ban alapították.  15 üzleti egységre bontható szét, 23.000. alkalmazottat foglalkoztat, 145 gyártóüzemből áll és 18 országban van jelen.


   Lakossági termékek: Számos alkatrészt és gépet kínál, amelyeket az ágyneműgyártók használnak termékeik gyártásához és az összeszerelések során, valamint saját márkájú kész matracok gyártásához. A cég szőnyegpárnákat és kemény felületű padlóburkolatokat gyárt és forgalmaz lakossági és kereskedelmi célokra. Ezenkívül a föld stabilizálásában, a vízelvezetés védelmében és a gyomirtásban használt geokomponensek fő forgalmazója.

  Ipari termékek: A Leggett & Platt húzott acélhuzal gyártója. A társaság három huzalüzemében gyakorlatilag az összes vezetéket előállítják, amelyet más hazai vállalkozásuk fogyaszt. A gyártáshoz használt acélrudakat saját rúdgyárukban gyártják. Ezenkívül acélhuzalt szállítanak a kereskedelemben  működő ügyfelek számára.

  Bútor termékek: Egyéb alkatrészeket tervez, gyárt ,forgalmaz irodai és háztartásban használt bútorokhoz.

  Speciális termékek: Autó ülésgyártó és motorok szelepmozgatóinak és különféle kábelek vezetékek gyártója, tervezője is egyben. Titán, nikkel és rozsdamentes acél csöveket és csőszerelvényeket szállítanak az űripar számára. Targoncákba és építőipari berendezésekben használt hidraulikus hengerek szállítói.

   Történelem:   1883-ban a missouri állambeli Carthage-ban  JP Leggett kifejlesztett egy új típusú ágymatracot,  ami egy kúpos rugós huzaltekercsekből áll amit kilapítottak, majd falemez alapra szereltek. A gyártáshoz testvérével CB Plattal együtt szabadalmaztatták  1885-ben. Az új terméket Carthage környékén árulták majd később George Leggett segítségével lovaskocsival szállították távolabbi területekre is. A társaság 1890-ben építette első gyárát és irodáját, ahol öt alkalmazottal dolgoztak együtt. A második gyárat már Lovisville-ben építették meg. Az 1925 megépített üzemet már egy vasútvonal mellett alakították ki a még hatékonyabb szállítások elérése érdekében, ez jóval nagyobb volt mint az elődje. 1942-ben Kentacky-ban majd 1947-ben Texasban alakítottak ki új gyárakat és több mint 500 alkalmazottat foglalkoztatott a cég. 1933-ban elkezdték gyártani a belső rugózású matracok rugóit, amelyek az iparban viszonylag új termékek voltak és egyre népszerűbbek. 1960-ban Harry M. Cornell Jr-t választották meg a társaság vezérigazgatójává és még ebben az évben  7 millió dolláros bevételt ért el a vállalat. 1967-ben lépett tőzsdére, 1999-ben pedig az S&P 500 részévé vált.  A termelési stratégián nem változtatott a cégvezetés a mai napig törekszenek arra, hogy folyamatosan  új termékeket fejlesszenek és gyártsák azokat amik eddig sikereket hoztak a cég számára.

                                                                                                                                                        ( forrás: Wikipedia )








      Befektetési szempontból fontos adatok:




                                                                                       Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.                                                                                                 (forrás:Seeking Alpha)





                                                                                       Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                                                               (forrás: Seeking Alpha )





                                                        Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő).A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően júliusban emeli azt, a bevételi eredményeitől függően. 








Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban  szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.





...                                                         

                                                                                                                                                      









    



                                                                                                                                                                               






                                                                                                                             

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések