2020. március 1., vasárnap

2020.03.01. Vásárlásaim

  



           2020.03.01.

      A mai blogbejegyzésem a mostani "drámai zuhanások" előtt íródott, mivel nincs időm új cikkre ezért ennek hatásairól a következő cikkemben olvashattok majd.


    Sajnálatos módon a koronavírus egyre nagyobb méreteket ölt és most már Európában is felütötte a fejét, ami nem túl bizalomgerjesztő dolog. Ez pedig a tőzsdére illetve néhány cégre is nagy hatással van jelen pillanatban is. Gondolok itt például a Starbucks bezárásaira Kínában de az ellenkező példára is a Clorox-ra ami december óta nagy szárnyalásba kezdett. A vírus hatással volt az olaj árfolyamára is, januárban még 63 $ volt a nyersolaj most pedig 50 $ környékén tartózkodik.(természetesen nem csak a koronavírus okozta ezeket a változásokat). Kihasználva az alkalmat újra a CVX (Chevron Corporation) vásárlása mellett döntöttem amit legutoljára 2017-ben tettem 109,9 $-os áron. Duplán vásároltam a részvényből hiszen március 10-re  8,4%-os osztalék emelést jelentett be a cég, 4,5%-os kezdő osztalékkal párosítva nem találtam most jobb vételt. Egy dolog volt aggasztó számomra ez pedig a túl magas P/E érték (ezt az értéket is figyelem a vásárláskor 2019 nyarától). Mivel hosszú távra tervezek remélhetőleg nem befolyásolja majd a mostani adat a jövőbeni befektetésem értékét. Bízom a cégvezetésben és abban is, hogy a Free Cash Flowt jó arányban osztják el a jövőben is ahogy azt eddig is tették és folytatják a 34-éves folyamatos osztalék emelést. Hasonló szempontok alapján vásároltam az  XOM (Exxon Mobil Corporation) részvényeit is. A júliusi árfolyam 78 $-ról  60 $-ra zuhant vissza, így majdnem 6%-os kezdő osztalékkal jutalmazott meg. A 18-as P/E értéket rendben találtam és a 80%  Payout érték is számomra elfogadható volt. Úgy gondolom a megújuló energia egyre népszerűbb lesz de ahhoz még sok időre van szükség, hogy kiszorítsa a fosszilis tüzelőanyagokat és ezek felhalmozása továbbra is  folyamatos osztalékbevételt jelent a befektetőknek és nekem is.
   A következő vásárlásaim a feltűnően magas osztalékhozamú egyben  rizikósabb cégekkel folytattam M (Macy's Inc) ezt két részletben tettem meg az első a saját tőke a második pedig osztalék visszaforgatásból történt. Picit drágábban vásároltam mint az ünnepek előtt (féltem, hogy kitör az árfolyam felfelé ami a "chart" alapján várható lett volna).    A hírek szerint a cég 125 üzletet zár be és 2000 munkahelyet szüntet meg, így látom annak esélyét, hogy az osztalék fizetés fenntartható lesz a jövőben (ha már nem emelkedik tovább!!). Az árfolyam pedig marad 15-18$ között egy darabig. Remélhetőleg az online értékesítésben is jobb eredményeket fog elérni ami még növelheti is a bevételeit hosszútávon. Ezt meg kell lépnie a cégnek, hogy versenyben tudjon maradni az Amazon-al, Target-el és a Walmart Inc-el szemben. A szilárd alapok adottak 48% Payout érték és az 5,4-es P/E nagyon csábító a magasabb kockázatot vállaló osztalékbefektetőknek.     A második osztalék visszaforgatás ( minden "Vásárlásaim" blogbejegyzésben  # -el jelölök azért, hogy jobban követhető legyen).  SKT (Tanger Factory Outlet Centers Inc) az árfolyam tovább zuhant a januári vásárlásaimhoz képest  a 13 $-os árhoz 11%-os kezdő osztalékot fizet, ami lassan szerintem tarthatatlan lehet a cég számára ez a mostani osztalék emelésen is látszik hiszen csak 0,7% -os emelést jelentettek be ami május 15-re várható. A bevételek nem tudják fedezni a magas osztalék kifizetést aminek előbb-utóbb "osztalék vágás" és ezzel együttesen jelentős árfolyam veszteség lehet az eredménye!!!  Ha a cégvezetés nem talál megoldást akkor az ilyen cégek vásárlása a portfóliómba hosszú távon tőke veszteséget eredményezhet a magas osztalékfizetés mellett tehát a tranzakciókat célszerű a portfólió egészére megtervezni és figyelembe venni a későbbiekben is.
   Zárásképpen  ismét osztalékbevételi rekordot értem el ami így most 128,8$ bevételt jelentett az előző évi 85,9 $-hoz képest. A növekedést szeretném továbbra  is ilyen ütemben fenntartani és vásárolni tovább a portfóliómban szereplő cégek részvényeit.




                      Osztalékbevétel:           O :     3,24 $
                                                           MAIN:      3,48 $
                                                                   T:    27,56 $
                                                                VZ:      9,22 $
                                                         ABBV :    34,22 $
                                                              OHI:    32,16 $
                                                            LOW:       1,10 $
                                                          SBUX:       1,23 $
                                                             SKT:     14,55 $
                                                             CAT:       1,03 $
                                                            CLX:       1,06 $

                                               
                                           
                             Vásárlásaim:      M:   7 DB      17 $  DB(áron)
                                                        M:   4 DB     16,69 $  DB(áron)    #
                                                    SKT:   2 DB     14,06 $ DB (áron)    #
                                                  XOM:   2 DB     60,76 $ DB (áron) 
                                                  CVX :   2 DB   113,54 $ DB (áron)
                                                   CVX:   2 DB   105,77 $ DB (áron)
                                                       


                         



                                 Portfólió táblázat és Osztalékbevétel táblázatok frissítve.( Főoldalon megtalálod)







                                                                                                                        Változások: 

                                                    A novemberi 117,1 $-os osztalékbevételem 128,8 $-ra emelkedett.



                                                                                                                    Egy pici újítás....

            "bevételeim oszlopos elrendezésben diagram" ami leváltja pár hónap múlva az előző diagramot.
 Azért cserélem le az előzőt  mert így jobban látható és összehasonlítható a bevételeim növekedése az évek múlásával.






...

                
                                         
                                         
                                                 
                                             
                                           
                                       
                                             
                                       



               
                                           
                                           
                                         
                       
                                                       


                         



                     







                                                                                 

      


                                                                             

  



3 megjegyzés:

  1. Egy kerdesem lenne az SKTvel kapcsolatban. Azt irod hogy az arfolyam miatt 11%koruli kezdo osztalekhozama van es ezt a szintet nem tudja tartani a ceg es az osztalekvagas kockazata megno. A ceg fuggetlenul az arfolyamtol es a vasarlo kezdo osztalekhozamatol 1.43 dollar osztalekot fizet reszvenyenkent. Tehat attol, hogy az arfolyama csokken nem lesz tobb a fizetesi kotelezettsege. En nem latom emiatt az osztalekvagas kockazatat. Mit nem veszek figyelembe, ami miatt mas az en meglatasom?

    VálaszTörlés
  2. Egy cég akkor működik normális keretek között ha kicsi az kezdő osztalék hozama és évente emelni tudja az osztalékát. (ezért az árfolyam is egyre magasabb lesz például Visa (V) nézd 2012-től. ) SKT pedig magas kezdő osztalékot fizet és nem tudja majd emelni az osztalékát (nézd meg 2016-tól napjainkig) Az árfolyam csökken tovább tehát lesz egy olyan szint aminél bejelentik az osztalékvágást mert már nem fedezi majd a Free Cash Flow a kifizetéseket.A nagy kérdés hol lesz ez a pont! Ezt most még senki nem tudja. nézz rá KHC-re hasonló volt a helyzet náluk is.

    VálaszTörlés
  3. Arról érdeklődök, hogy kalkulálod a vásárlásaidnál a jutalék összegeket? Az ilyen 10-20$ értékű részvényekből pár darab vásárlása esetén a jutalékok nem viszik el a hozamot?

    VálaszTörlés

Népszerű bejegyzések