2020. március 15., vasárnap

Macy's (M)





                                                                                                     Macy's

  Macy  egy amerikai luxus áruházlánc 1858-ban alakult Rowland Hussey Macy alapította. 2020 januárjában 842 üzlet volt nyilván tartva és több mint 130.000. alkalmazottat foglalkoztat  a cég.

     Történelem:  Rowland Hussey Macy négy kiskereskedelmi üzletet nyitott 1843-1855 között. Az egyik volt az eredeti Macy üzlet Haverhill városában. Fő feladatuk, hogy kiszolgálják a körzet malomiparát. Miután kudarcot vallott és tanult a hibáiból 1885-ben New Yorkba költözött, hogy új üzletet alapítson "RH Macy & Co" néven a hatodik sugárúton a 13.és 14. utca között. A Macy logójában eleinte volt egy csillag, amely egy tetoválásból származott ezt Macy még tinédzserként kapta, amikor egy bálnavadász hajón dolgozott. Macy 1877-ben vesebetegségben maghalt.
   1885-ben a Straus testvérek Isidor Straus és testvére Nathan Straus megvásárolták a társaságot (korábban már porcelánt és más termékeket is árultak a cégnél). 1902-ben a zászlóshajó üzlete is a belvárosba költözött a Herald Square-hez a 34. és a Brodway sarkára. Az eredeti Brodway áruházat amely a Macy's  zászlóshajójaként lett híres  De Lemos & Cordes építészek tervei alapján építették, ami 116.000. négyzetméter kiskereskedelmi területet foglal magába.


  1920-as évektől nemzetközi bővítésbe kezdett a vállalat. 1924-ben Toledóban, 1929-ben Atlataban, 1945-ben San Franciscóban, 1947-ben Kansas City-ben nyitotta meg új központjait. 1983-ban újabb terjeszkedésbe kezdett Floridában, Houstonban, Dallasban. 1986-1993 között több alulteljesítő üzletet bezártak és a vállalatot két részre osztották Macy-East és Macy-West. 1994-ben az RH Macy & Co egyesült a "szövetségi áruházakkal". 1996-ban a Brodway Stors Inc-et felvásárolták a többségi részvényestől Sam Zell-től ezért a Brodway-áruházak nagy részét beolvasztották a Macy's West-be.
2005-ben a Bon-Macy, Burdines, Burdines Macy, Goldsmith Macy, Lazarus Macy, és a Rich's Macy üzleteit egyszerűen Macy-nek nevezték el. Így 2005-re már 424 üzlettel rendelkezett a cég. 2006-ig további üzleteket neveztek át olyan nagy neveket mint  Kaufmann, Famous-Barr, Filen, Folog, Hecht, The Jones Store CS Ayres, Meier és Frank, Robinson -May és a Strawbridge & Clotheier.


2006 szeptemberében mintegy 850 üzletet üzemeltetett az Egyesült Államokban. 2007-ben a Macy's jelentősen megnövelte a televíziós reklám és termékmegjelenítés használatát amit a New York Production Services filmgyártó cég állított elő. 2007-ben bejelentették, hogy a Tickert "FD"-ről  "M"-re kívánják változtatni és a nevet pedig Macy's Inc.-re amit júniustól a részvényesek meg is szavaztak akkoriban. 2009-ben új 11.000. négyzetméteres üzletet nyitottak az arizonai Gilbertben amit már úgy terveztek, hogy megfeleljenek a Khol és az újabb JC Penny üzleteihez hasonlóan a kényelmesebb vásárlás igényeihez. Az áruházakban bevezették a Starbucks kávézókat és vezeték nélküli webes, illetve kanapékkal és plazmatévékkel felszerelt társalgókat alakítottak ki. 2014-ben létrehozták az első külföldi Macy's-t Abu Dabiban ami a "The Dubai Mall"-ban található meg. 2015-ben bejelentették 14 üzlet bezárását és 830 munkavállalót költöztettek át más helyre. 2016-ban 35-40 üzletbezárás melett döntöttek és 4800 alkalmazottat bocsájtottak el. A bezárásokkal 400 millió dollár költséget akartak megtakarítani. 2016 szeptemberében átadták az első Apple Store üzletet. 2020 január 8-án a Macy bejelentette ,hogy bezár 29 rosszul teljesítő üzletet és a következő években ezekkel együtt még 125-öt amivel így több milliárd dollár bevételt szeretne elérni. Célja fejleszteni az online bevásárlást ezzel még hatékonyabbá tudja tenni a vásárlást, illetve 2020 végére 4-5 "Market by Macy's" üzletet nyitna ami kisebb 15.000. négyzetméteren működne.

                                                                                                                                  ( forrás: Wikipedia )






      Befektetési szempontból fontos adatok:




  

                                                                                         Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.                                                                                                 (forrás:Seeking Alpha)




                                                                                       Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                                                               (forrás: Seeking Alpha )









                                                    Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő).
A cég negyedévente fizeti az osztalékot és egy ideje nem emeli azt !!!






Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban  szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.




...

1 megjegyzés:

  1. Biztos láttad, hogy tegnap felfüggesztette az osztalékot Macy's. Kíváncsi vagyok, hogy ennek fényében mi a terved a részvényekkel? Tartás, bővítés vagy eladás?
    Köszi!

    VálaszTörlés

Népszerű bejegyzések