2018. december 1., szombat

PepsiCo Inc (PEP)





                                                                 PepsiCo Inc


      Története: A Pepsi Cola története 1898-ban kezdődött, amikor Caleb D. Bradham new berni gyógyszerész Észak Karolinából a szénsavas víz,cukor,vailia,kóla olajok és mogyorók különféle vegyítésével kísérletezett, ekkor fedezte fel a Pepsi-Colát.


Az egyik kombinációt,amely a barátainak legjobban ízlett, elnevezte Brad's Drinknek, 1902-ben nevet változtattak és pepsinből eredeztették a márkanevet, amellyel utaltak gyógyhatására így kapta az ital a Pepsi-Cola nevet. 1095-re a termék iránti kereslet akkorára nőtt, hogy átlépte Bradham gyártási lehetőségeit. A cég ekkor úgy határozott, hogy eladja az engedélyt az első önként jelentkező palackozó üzemnek. Az elkövetkezendő 6 évben kétszázötvenre emelkedett a pepsi gyártók száma. 17 év siker után a cukorpiac válságba került, s ez Bradhamet a vállalat eladására kényszerítette. 1922 és 1933 között 3 szor ajánlotta fel a Coca-Colának megvételre a Pepsit sikertelenül.Egy pár sikertelen év után a Luft és Goth vette át a céget, akik eredetileg édességek értékesítésével foglalkoztak, és elhatározták, hogy ehhez a tevékenységi körhöz kapcsolják a Pepsi Cola forgalmazását. Egy új vállalat jött létre a Pepsi Cola Company. 1930-as évekre terjeszkedni tudott a cég Kanadába, Mexikóba, Európába, Nagy-Britanniába.
A második világháború idején mintegy a szövetségeseket támogató jelzésként változtatott az eddigi logójának a színein, és az amerikai lobogó színeit a pirosat, a fehéret, és a kéket öltötte magára.
1950-ben alakult meg a Pepsi -Cola International Ltd.,  amely már 200 gyártóval rendelkezett közel 61 országban. 1965-ben újabb sikereket könyvelhetett el a vállalat ami egybeolvadt a Frito Lay-jel (sós snack sikeres szereplőjével) melynek következtében létre jött a PepsiCo.


Marketingtevékenységük az igényes fiatal felnőttekre épült melynek során a Pepsi azonosult az új generációval. A vállalat üdítőital és snackmárkái a Föld szinte minden pontján, több mint 195 országban jelen van. Szárnyalását annak köszönheti ,hogy legfőbb riválisánál a Coca -Colánál jóval hamarabb kezdte szélesíteni kínálatát elsősorban a fogyasztók által egyre inkább preferált az egészséges életmódhoz illeszkedő termékekből. A két nagy kolaóriás útja 2000-ben vált látványosan ketté amikor a PepsiCo megvásárolta a Gatorade sportitalt, ami amerikában a sportitalfogyasztás 80%-át adja.Jelentős előnyel vezet a Tropicana márkája a világ gyümölcslevei között. Egyéb húzó erő a cégben : Lay's, Quaker, Lipton, Aquafina vizei, Walkers,
   Mint azt a Coca-Colánál is írtam ennyi termékkel ez a cég is jó befektetésnek számít hosszútávon és fejlődés várható az elkövetkező évek alatt.    (forrás: Wikipédia)







          Befektetési szempontból fontos adatok:


Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.  
 (forrás:Seeking Alpha)




Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)  
 (forrás: Seeking Alpha)





Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő).
A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően júniusban emeli azt, a bevételi eredményeitől függően. 





Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések