2023. október 23., hétfő

A világ változik... csak az a baj, hogy rossz irányba!!!

 

     2023.10.23.


          A világ változik... csak az a baj, hogy rossz irányba!!!



   Több dologról lesz szó amit már egy ideje terveztem leírni, talán ezekből jobban érthető miért is alakul át a blog és hogyan próbálom magam távol tartani a sok "mérgező dologtól" ami a KÖZÖSSÉGI OLDALAKRÓL jut el hozzám mostanában. Illetve szeretnék rávilágítani olyan dolgokra amik abban gátolnak meg, hogy akár több millió forintot fektessek be a továbbiakban különböző brókercégekhez/bankokhoz.


   1. Aki ismer az tudja mennyi munkát fektettem be a jelenlegi portfóliómba (nem a tőke a lényeg!) amit természetesen építek tovább osztalékbevételekből ahogy az az eredeti stratégiám része volt. Viszont pár év múlva (tervek szerint 3-4) már az osztalékokat nem forgatom vissza hanem kiutalom és más dolgokra költöm. Miért teszek így???... 


   A. Csalódás volt az utóbbi időben: A volt Random Capital megszűnése és az Erste-hez való áthelyezés ami azt eredményezte, hogy osztalék "sarcot" vontak le a beérkező osztalékokból illetve jóval magasabb díjon lehet vásárolni és a számlavezetés is drágább lett. Most a KBC Equitas "adott el minket" a Patria Finance Magyarország részére amivel a K&H Értékpapír ügyfelei leszünk! Kíváncsian várom majd mennyivel kell többet fizetni illetve milyen negatív hatásai lesznek mert pozitív dolgokra nem számítok. Mivel más "normális" brókercég nincs Magyarországon vártuk a csodát az Interactive Brokers-től (IB) több év után végre bejelentették, hogy itthon is lesz fióktelepük majd 2023-ban a TBSZ számlát is jóváhagyták ami meghozta a kedvem a számlanyitáshoz 2024-ben (így gond esetén nem kell külföldre szaladgálni a pénzem után és kedvezőbb az adózás is). Szeptemberben jött a hír, hogy az Európai (IBCE) számlák összeolvadnak az Írországi (IBIE) részleggel ami miatt most biztos nem nyitok még TBSZ-t és nem költöztetek semmit sem, hogy mi ezzel a probléma?  Az eddigi 100.000.eurós befektetésvédelem innentől kezdve csak 20.000. euró lesz! Pont úgy mint a KBC Equitas esetében (nem vagyok biztos abban sem, hogy maradnak majd a TBSZ számlák hosszútávon mert ez az IB-nek nem éri majd meg vagy lesz külön díj amit felszámolnak majd a TBSZ számlákhoz).

  B. Csalódás volt az utóbbi időben: A kettős adóztatásról szóló egyezmény eltörlése, ennek eredménye, hogy 2024-től az osztalékbevételekre 30% lesz a forrásadó* (eddig 15% volt amit az osztalékok beérkezésekor automatikusan levontak így a maradék bevételből tudtam/tudom fejleszteni tovább a portfólióm). Ha nincs TBSZ számla akkor a részvény árfolyamnyereség után is 15% adót* kell fizetni (eladást követően).         

 * (a jelenlegi tervezet szerinti érték még nem biztos, hogy ez lesz a végleges)!!! 


  2. A 30%-os forrásadó miatt a halasztott vásárlás a megoldás 2024-től ami azt jelenti, hogy egy adott TBSZ számlán nem minden hónapban forgatom majd vissza a beérkező osztalékbevételeket ezzel némileg csökkentem a 30%-os adót.


  A. Változás a blog írásában: Mivel több TBSZ számlával rendelkezem így igyekszem továbbra is minden hónapban vásárolni természetesen ez függ az osztalékbevételem nagyságától is viszont egy fontos változás! Rengeteg idő volt összerakni egy-egy  blogbejegyzést az adatokat több helyről kellett összeszednem ezt mostantól már nem teszem meg és azt sem írom le mit miért vásároltam! Akinek kérdése lesz az úgy is keresni fog.

  B. Csökken a közösség ereje, már nem divat az osztalékfizető részvények vásárlása: (szomorú dolog ha valaki csak azért vásárolta) Sajnálattal veszem észre, hogy az itthoni tőzsdei csoportokban nincs kommunikáció, sokan csak tippekért jönnek mert azt hiszik abból lehet gyorsan meggazdagodni. Elkeserítő nézni a tartalomgyártó Youtubereket és olvasni a különböző befektetési oldalakat amik egyre inkább félrevezetik azokat akik most szeretnének belevágni a befektetésbe vagy kereskedésbe és meg is tehetik azt mert van szabad tőkéjük hozzá. A kriptos oldalakról már nem is beszélve hiszen azok 70-80%-a átverésre épül! Általánosságban azért elmondható, hogy inkább a kezdő és  a hozzá nem értők bukják el a pénzüket (némi tanulással utánajárással ezt el lehetne kerülni). A tartalomgyártók körében pedig egyre inkább jellemző, hogy egymást hülyítik a különböző projektekkel ,részvényekkel , ETF-kel. Sorra készülnek a "hogyan vertem meg az S&P 500-at idén" és a "50% feletti hozamokat értem el párhónap alatt" valamint a ne dolgozz vegyél kriptót videók  Youtub-ra és más tartalmak Tik-Tok-ra, Instagram-ra és más közösségi oldalakra. Majd terelnek át a fizetős részre a különböző hasznot nem hozó kurzusokról már nem is beszélve. Külön kiemelnék egy-két hazai tartalomgyártót akik kinevetik és lenézik azokat a társaikat akik hasonló videókat készítenek. Több csoportban azt látom, hogy a tapasztalt kereskedők, befektetők alázzák azokat akiknek esetleg segítséget kellene nyújtani valamiben. Igaz van ellenpélda is de igen kevés éppen ezért igyekszem csökkenteni a közösségi oldalakon töltött időm és inkább más dolgokat csinálni olvasni, kirándulni. 



  3. Befektetés a gondtalan öreg korra. (nyugdíjcélú portfólió építése) Esetemben 2017-től a portfólió építés célja a tartalék képzés volt, illetve annak növelése (infláció felett) a nyugdíjas évekre. Igaz a mostani itthoni adatok nem azt mutatják, hogy ez sikerült viszont ezek az értékek nem lesznek mindig ennyire magasak. Időközben felmerült néhány fontos nem várt tényező ami mellett nem lehet elmenni.  

  A. Politikai hatások: Sajnálatos módon baj esetén akár mikor hozhatnak olyan rendeletet amivel zárolhatják a bankoknál ,brókercégeknél, államkincstárnál tárolt vagyonunkat igaz ennek most kicsi az esélye de akár mikor megtörténhet.

  B. Háború: Azt hisszük biztonságban vagyunk! Ezt hitték Ukrajnában is és Izraelben is! Szörnyű, hogy emberek egész családok halnak meg egyik napról a másikra úgy, hogy semmi közük nem volt a háború kirobbantásához.

  C. Mesterséges intelligencia: Tény, hogy vannak pozitív hatásai is de hosszútávon nem lesz jó hatással az emberiségre és csak idő kérdése, hogy mikortól lesz visszafordíthatatlan a folyamat és honnantól nem leszünk képesek leállítani vagy irányítani. Vajon milyen hatása lehet majd a digitális térben a brókerszámlákra, bankszámlákra, különböző fizetési terminálokra stb-re. 

 D. Korai haláleset:  betegség, autóbaleset, globális felmelegedésből eredő hatások. Pár éve még nem foglalkoztam ilyen kérdésekkel de volt ismerősöm aki meghalt sok milliós befektetéssel és olyan is aki balesetben hunyt el (szerencsére a család örökölte a részvényeket és most ők kezelik a portfóliót). Igaz itthon kevés az esélye egy tornádónak vagy nagyobb árvíznek de idővel ezek is okozhatnak halálesetet.


  Jelen pillanatban ezek a tényezők amik arra ösztönöznek, hogy kevesebbet fektessek be és inkább most élvezzem az életet gondolok itt több vagy drágább utazásra, ételekre, luxuscikkekre vagy ha már mindenáron befektetnék akkor ingatlanra.


  A befektetés jó dolog és fontos is egy gondtalanabb élethez! A részvénybefektetés mindig is része lesz a világnak. Remélem a portfólióm nem hiába épül még ha most lassul is a tempó és a blog olvasói sem kapnak mindenbe betekintést. Természetesen a főbb adatokat igyekszem megosztani azoknak akiket érdekel és azoknak is akiket nem ;) 

  Decemberben pedig jön majd az Ünnepi hírlevél és az éves összefoglaló is. 

           Addig is eredményes befektetést kívánok mindenkinek! (most van miből válogatni)....  


    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések