2021. október 1., péntek

2021.10.01. Vásárlásaim

 

    2021.10.01.


     A szeptember igazán mozgalmas volt a tőzsdéken, több okból is az S&P500  index a 4530-as csúcsról zuhant vissza 4360 pontra köszönhető ez az Evergrande botrányának és más piaci tényezőnek is. Azok akik még időben léptek jó beszállási lehetőségeket találtak maguknak és nem csak a befektetési oldalról nézve hanem  kereskedői szemszögből is. Szintén nagy változások történtek a portfóliómban amiről szeretnék most megosztani pár gondolatot. Abbvie ami régóta a legnagyobb kitettségem volt a második helyre került mivel PM megelőzte ami nem volt véletlen de erről picit később írok bővebben, az egyik legrégebben vásárolt részvényem amit még 2017 től vásároltam OHI a nyolcadik helyre esett vissza (jelentősen csökkent az árfolyama az utóbbi időben, mivel már eddig is túl nagy volt a kitettségem egyenlőre nem szeretnék vásárolni ebből a részvényből). Egy másik fontos dolog amire felfigyeltem  pár hete, hogy több részvény ára csökkenő trendet mutat ezeknek a fundamentális értékét teljesen rendben találom és lassan  szeretném ezekből is tovább bővíteni a portfólióm olyan cégekre gondolok mint :VZ, JNJ, LEG, INTC,ABBV, PFE, QCOM, CAH. Egyenlőre új cégeket nem tervezek vásárolni pedig volt pár jelölt de egyik sem mutat komoly emelkedést a már meglévőkhöz képest és így is nehéz követni azt a negyvenet  amiket jelen pillanatban tartok és monitorozom folyamatosan.

   Új mérföld kőhöz ért a portfólióm ami nem más mint a 150 $-os havi osztalékbevétel elérése, 2017-ben még csak 15,1 $ bevételt könyvelhettem el ebben a hónapban akkor még a portfólióm értéke 2.500. $ körül mozgott jelen pillanatban pedig 42.000. $, a befektetett tőkém ebből kb 27.000. $ a többi a visszaforgatott osztalékaimból és a nem realizált árfolyamnyereségből tevődik össze. Na de nézzük mit vásároltam ebben a hónapban.

  PM (Philip Morris International Inc.) sikerült egy részvényt vásárolnom csak osztalékbevételből, hogy miért pont ezt a részvét választottam a válsz igen egyszerű mert egyre jobban emelkedik az árfolyama. 2017-ben 110 $-os áron kezdtem vásárolni 2020 júniusában 72 $-ig esett vissza az árfolyam a két időpont között több vásárlásom volt így az átlag áram 88 $-ra tudtam csökkenteni ami 5,7%-os induló osztalék hozamot jelent szemben a mostani 4,7%-os induló osztalék hozamhoz képest ami csökkeni fog ha az árfolyam tovább emelkedik (amit nem akarok lerontani a drágább vásárlásokkal ezért lehetséges,hogy most jó darabig nem tudom majd megvásárolni a részvényt pedig a cég a legjobb osztalékfizetők között található). Szeptember elején 105 $-ig emelkedett az ára most picit olcsóbb volt, a P/E értéke 17,8 tehát még normál értéket mutat, a Payout értéke 84% ami nálam még mindig megfelelő érték. A hab a tortán, hogy a vásárlás után pár nappal a vállalat egy 4,2%-os osztalékemelést jelentett be amit október 14-én fizet majd ki (nem számítottam ekkora emelésre a COVID hatása miatt). Ez azt jelenti, hogy októberben csak a PM 39 $ osztalékot fizet nekem.

  BEN (Franklin Resources Inc.) szintén osztalékbevételből jutottam hozzá itt csak 3,57% az induló osztalék hozam viszont jobb fundamentális adatokkal rendelkezik a P/E 12,9 és a Payout is csak 45,5% a júniusi árról csökkent az árfolyama 31 $-os szintre illetve októbertől már 10 $ feletti osztalékot kapok ettől a cégtől is. (az utóbbi időben kezdtem el az egy számjegyű bevételeim két számjegyűre bővíteni ha az adott fundamentális értékeket rendben találom).

  NHI (National Health Investors Inc.) ennél a REIT-nél is a 10 $ feletti osztalékbevétel volt a fő szempont illetve a BEN 3,7% induló osztalék hozamát átlagolom ki az NHI 6,3%-os hozamával ami nem rontja le az átlag értékeim a portfólión belül. Mivel nemrég osztalékot vágott a cég így én további áresést várok és remélhetőleg 50 $ alá is benéz az árfolyam az emelkedés előtt, ha ez megtörténik akkor szeretnék tovább bővíteni ebből a részvényből is.  

  VZ (Verizon Communications Inc.) a májusi 59 $-os árhoz viszonyítva 54 $-os áron nem gondolom, hogy rossz választás volt ez a részvény 4,6%-os induló osztalék hozammal illetve egy 11,2 P/E vel (alulértékelt részvény) mivel ez a legnagyobb telekommunikációs cég ami még növekedni is tud ha nem is nagy mértékben de évről évre jobb eredményeket ér el szemben AT&T vel amit pár hónapja sikeresen eladtam 

  ABR ( Arbor Realty Trust Inc.) nagy reményeim vannak ezzel a céggel kapcsolatban nem véletlenűl vásároltam háromszor is ebből a részvényből szeptemberben és az osztalékbevételeim nagy részét  ebbe a REIT-be forgatom vissza. Az 50%-os Payout garancia lehet, hogy van miből kifizetni az osztalékot és hogy nem lesz egy esetleges osztalékvágás a közeljövőben a 7,9-es P/E szintén nagyon jó és a lényeg a 7,4%-os induló osztalék hozam (ami a magas inflációs értéket is fedezi). Továbbá augusztus 31-én fizette a 2,9%-al megemelt osztalékát ami még inkább meggyőz arról, hogy ez a részvény a portfólióm része legyen hosszútávon.

  Kíváncsian várom mit hoz ez a pár hónap a nagy decemberi rally előtt, remélhetőleg marad pár jó befektetési lehetőség ha csak a korábban említett cégek közül tudok választani ezen az áron az már bőven elég a portfólióm  bővítéséhez.




             Osztalékbevétel:          IBM:   27,88 $        
                                                                    TGT:     6,80 $
                                                                   CVX:   10,72 $
                                                                  XOM:   18,27 $
                                                                MAIN:      3,99 $
                                                                        O:      3,29 $
                                                                    PFE:    10,14 $
                                                               QCOM:      8,84 $
                                                                MMM:    10,36 $
                                                                     JNJ:      5,30 $
                                                                 INTC:      2,43 $
                                                               TROW:      5,40 $
                                                                    PEP:      7,52 $
                                                                     ED:      6,20 $
                                                                    IPG:      4,05 $
                                                                   PRU:      4,60 $
                                                                   ENB:    13,40 $



                             Vásárlásaim:       PM:     1 DB   103,3 $ DB (áron)           #        
                                                                 VZ:      2 DB     54,47 $  DB (áron)
                                                                NHI:     2 DB    58,58 $  DB(áron)
                                                               ABR:      2 DB   18,13 $  DB (áron)           
                                                               ABR:      5 DB   18,20 $  DB (áron)       #
                                                               BEN:      1 DB    32,02 $ DB(áron)        #




                               Portfólió táblázat és Osztalékbevétel táblázatok frissítve.( Főoldalon megtalálod)










                                                                                                                       Változások:   
                                                                       


                                                              A júniusi 130,3 $-os osztalékbevételem 151,3 $-ra emelkedett.

                                                                           


  "Bevételeim oszlopos elrendezésben diagram, éves lebontásban"   így jobban látható és összehasonlítható a bevételeim növekedése az évek múlásával.














      ...

2 megjegyzés:

  1. Hali! Altriát diverzifikálás miatt nem tervezed bővíteni? Szépet szakadt tegnap.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Igen ezen gondolkodom már napok óta! :) De csak kis tételben. Jók a fundamentális eredmények viszont már sok van ebből a részvényből PM-el együtt.

    VálaszTörlés

Népszerű bejegyzések