2021. szeptember 1., szerda

2021.09.01. Vásárlásaim

 

        2021.09.01. 


    Igyekeztem követni a piac változásait a nyaralás alatt is és mivel az S&P500 4.406. pontos beszakadásáról némileg lemaradtam ezért próbáltam jól befektetni az erre a hónapra félretett tőkém. Sikerült pár jó vételt csinálnom még a hónap elején amiket már korábban elterveztem. Egy cégnél vásároltam pusztán azért, hogy itt is két számjegyű bevételt érhessek el ezentúl (ezek az apró célok is megerősítenek és új lendületet adnak a további befektetésre).

   LEG (Leggett & Platt Incorporated) ez a cég 1999-től szépen emeli az osztalékait, a májusi 57 $-os szintről csökken az ára a részvénynek ezért is döntöttem a további bővítés mellett. A P/E 16,2 a Payout értéke pedig 54,1 % az induló osztalék hozama 3,4%. A vállalat 1,18 milliárd dollár nettó árbevételről számolt be ami 3,2%-os növekedést jelent az előző évhez képest, ami többnyire a lakossági eladásokból és az autóipari keresletből tevődött össze. Az átlag induló osztalék hozama 2,8% körül mozog tehát ebből a szempontból nézve is jó befektetés lehet ez a részvény hosszútávon.

   ABR (Arbor Realty Trust Inc.) mivel a részvény ára oldalaz, tehát részemről elfogadható áron vásárolható és jelen pillanatban ez a REIT mutatja a portfóliómban szereplő más REIT-ekhez viszonyítva a legjobb fundamentális értékeket így nem volt kérdés mibe forgassam vissza az osztalékbevételeim. A 7,57% induló osztalék hozam már-már túl magasnak tűnhet de ugyebár egy REIT-ről beszélünk így tehát 10%-ig ez normál érték lehet. A P/E értéke 7,8 és a Payout értéke 50 % így a rendszeres olvasóim már értik miért bővítem tovább ezzel a részvénnyel a portfólióm. A most bejelentett 2,9%-os osztalékemelés a júliusi vásárlásaimon már érezhető lesz, sajnos augusztusban már az ex-date után tudtam vásárolni ami nem akadályoz meg abban, hogy akár 2%-os kitettségig bővítsem tovább a portfólióm ebből a részvényből. 

   PRU (Prudential Financial Inc.) augusztus 10-én bejelentette a következő osztalék fizetés dátumát így azt a döntést hoztam, hogy 104 $-os áron vásárolom tovább ezt a részvényt. A 4,6%-os induló osztalékhozam nagyon jónak mondható a 5,8-as P/E és a 24,7%-os Payout értékhez viszonyítva. Szeretném megtartani a szektoronként is a diverzifikációt hiszen ez elengedhetetlen dolog egy stabil osztalékportfólió építésénél ( ha nem tartanék olyan stabil cégek részvényeiből mint KO, PEP, JNJ, MMM, VZ akkor nem is vásárolnék sem az ingatlanos (REIT)  sem a pénzügyi szektorból!!!). A korábbi átlagokat vizsgálva 2,8%-os induló osztalékhozamot láthattunk és ha még jobban megvizsgáljuk a 15 éves yield grafikont egyből észrevehető, hogy időszakosan nagyon jó beszállási lehetőségek voltak 2010-ben, 2014-ben és 2017-ben. ( a mostani COVID időszakot szándékosan nem említeném meg). 

    NHI (National Health Investors Inc.) a kakukktojás REIT a portfóliómban. A június 3-án bejelentett 18,4%-os osztalékvágás ellenére úgy gondolom megéri vásárolni ebből a részvényből akkor még 67 $-os áron 5,3% volt az induló osztalék értéke jelen pillanatban 58 $-os áron vásárolható ami 6% feletti induló osztalékhozamot jelent és az átlag beszerzési árat is átlagolni tudtam a mostani vásárlással. A cég fundamentális adatait rendben találtam a saját stratégiám alapján ezért vásároltam tovább 58,4 $-os áron. A COVID erre a cégre is nagy hatással volt és több idő kell ahhoz, hogy ismét eredményes legyen, természetesen ez nagy mértékben függ a cégvezetéstől is (ezért gondolom úgy, hogy a mostani osztalék vágás csak egy átmeneti döntés volt és a befektetők illetve a vállalt érdekeit védik ezzel). Tény, hogy nagy figyelmet kell fordítani az árfolyam mozgásra mivel további jó beszállási lehetőségek is kialakulhatnak még a közeljövőben ennél a REIT-nél.  

  A következő hónapban egy újabb mérföldkőhöz érkezik a portfólióm ez pedig a 150 $ feletti osztalékbevétel, amire nagyon büszke vagyok és amire régen vártam  már (sajnos a COVID lelassította ezt a folyamatot az előző évben) most már egyre inkább közeledem a következő célomhoz a 200 $-os  osztalékbevételhez. Ami jelen pillanatban a nyugdíjminimum kétszerese lesz ( az új olvasóimnak jelzem ez a portfólió elsődlegesen nyugdíjbefektetés céljából épül ezért nem fektetek be csak egy bizonyos összeghatárig havi szinten) mivel megélni nem tudok és még nem is szeretnék az osztalékbevételeimből ezért bővítem tovább a portfólióm és bízom benne, hogy lesznek még jó beszállási lehetőségek a jövőben is.



             Osztalékbevétel:               O:   3,29 $
                                                   MAIN:     3,89 $
                                                       OHI:   34,17 $
                                                         VZ:    18,19 $
                                                   ABBV:    37,7 $
                                                      CLX:      1,16 $
                                                     LOW:      1,60 $
                                                      CAT:      5,55 $
                                                  SBUX:       1,80 $
                                                       PG:       3,47 $
                                                     NHI:       9 $
                                                   MMP:       6,16 $
                                                    ABR:        4,2 $
                                                      GD:        3,57 $

       

                Vásárlásaim:             ABR:     2 DB    18,11 $  DB(áron)    #
                                                        LEG:    2 DB   48,05 $  DB(áron)    
                                                        PRU:    1 DB  105,16 $  DB(áron)
                                                        NHI:     2 DB  58,49 $  DB(áron)
    

                                               

                                           


  Portfólió táblázat és Osztalékbevétel táblázatok frissítve.( Főoldalon megtalálod)










                                                                                                                  Változások:

                                                           A májusi 143,3 $-os osztalékbevételem 133,7 $-ra csökkent.
                                                         ( az AT&T eladásából származó bevételből más cégek részvényeit vásároltam amik augusztusban és szeptemberben fizetnek osztalékot a bevételem nem sérült csak több részletben kapom meg).

                                                                                                                                             


  "Bevételeim oszlopos elrendezésben diagram, éves lebontásban" így jobban összehasonlítható a bevételeim növekedése az évek múlásával.












...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések