2021. május 15., szombat

Kimberly-Clark Corporation (KMB)





 


                                                            

                                                         Kimberly-Clark Corporation


   A Kimberly-Clark Corporation egy amarikai multinacionális testápolási vállalat, mely többnyire papír alapú fogyasztási cikkeket gyárt. A cég egészségügyi papírtermékeket,sebészeti és orvosi műszereket gyárt. A márkanév híresebb termékei a papírzsebkendők, Kotex női higiéniai termékek, Cottonnel, Scott és Andrex wc paprír , Wypall törlőkendői és a Huggies eldobható pelenkák tartoznak. A wisconsini Neenah-ban alapították 1872-ben . 1985-től a texasi Irving Las Colinas-i részlegében saját papírgyárakat működtetett szerte a világon, a közelmúltban az éves bevétele meghaladta a 18 milliárd dollárt. 2020 márciusáig körülbelül 40.000. alkalmazottat foglalkoztat a vállalat.

     



Történelem:  A kimberly-Clark and Co-t 1872-ben alapította John Alfred Kimberly, Havilah Babcock, Charles Benjamin Clarc és Franclin C. Wisconsin államban. A vállalat  fő tevékenysége papírgyárak üzemeltetése volt, amelyet 1888-ban kibővítettek mivel megnövekedett a kereslet a termékei iránt. Gyors terjeszkedésbe kezdett és földeket vásárolt Cedars városában ahol új daráló üzemet építettek. A vállalt szerződést kötött, hogy bővítse a wisconsini Appletonban található hatalmas szulfitpép-komplexumát, amely lehetővé tette számára, hogy Pennsylvaniától nyugatra elsőként alkalmazza ezt a tovább fejlesztett gyártási folyamatot. A cég kifejlesztette a Cell pamutot, egy pamut helyettesítőt amit 1914-ben az Egyesült államok hadserege alkalmazott az első világháborúban. A nővéreknek készült egészségügyi betéteket is ekkor kezdték el használni, hat évvel később a saját termékmárkát is bevezették Kotex néven. 1924-ben bevezették a Kleenex eldobható zsebkendőt. 1926-ban a Kimberly & Clark csatlakozott a The New York Times Company-hoz és újságpapírgyárat épített az ontarói Kapuskasingban. 1926-ban lépett tőzsdére Kimberly-Clarc néven.

1950-es években nemzetközi bővítésekbe kezdett , üzemeket nyitott Mexikcóban , Nyugat Németországban és az Egyesült Királyságban. 1960-as évektől 17 külföldi helyszínen kezdte meg működését. 1984-ben megalapította a Midwest Express Airlines vállalti repülőgép részlegét. A vállalat a texasi Irvingbe költözött 1971-1991 között fogyasztói papírgyártó válalattá alakúlt át. 1995-ben vásárolta meg a Scott Papírgyártó vállalatot 9,2 milliárd dollár értékben, majd 1997-ben 50%-át eladta a Kruger Inc-nek szövetséget kötött a műtéti maszkokat gyártójának a Tecnol Medical Product-al. Növelte jelenlétét Németországban, Svájcban és Ausztriában. Bővítette az orvosi termékek kínálatát. 1999-ben 774 millió dollárért vásárolta meg Ballard Medical  Products termékei gyártását majd 2000-ben a Safeskin vizsgálati kesztűgyártó vállalat 800 millió dollárért. Szintén 2000-ben megvásárolta a tajvani SK Corporation-t amivel így Tajvan egyik legnagyobb csomagolt termékgyártója lett. A tajvani Scott Paper Corporation felvásárlásával és a két vállalat egyesítésével megalakították a Kimberly-Clark Tajvant. 2002-ben megvásárolta az egyik ausztrál vegyesvállalat papírcsomagoló riválisa Amcor részesedését. 2003-ban a Kimberly-Clark hozzáadta globális fogyasztói üzletágát a lengyel Klucze szövetgyártó felvásárlásával. 2004-ben Thomas Falk elnök vezérigazgató megkezdte egy globális üzleti terv végrehajtását, amelyet a társaság 2003 júliusában részletezett. A cég észak-atlanti csoportok alatt egyesítette észak amerikai és európai csoportjait, a személyes gondoskodás jegyében. 2020 áprilisában a The Financial Times beszámolt arról hogy a COVID 19 járvány idején történt pánikvásárlás 13%-os növekedést eredményezett a cég számára. A Kimberly-Clark részvényeit elsősorban intézményi befektetők birtokolják...... (Vanguard csoport, Black Rock, State Street Corporation és mások) 

                                                                                                                                                        (Forrás Wikipedia) 


    



      Befektetési szempontból fontos adatok:







                                                                                 Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.                                                                                                 (forrás:Seeking Alpha)








                                                                                 Induló osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                                                               (forrás: Gurufocus )









                                                     Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő). A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően áprilisban emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.











 Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban  szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.















...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések