2021. április 15., csütörtök

The Procter & Gamble Company (PG)

 


                                                                          The Procter & Gamble Company


    A Procter & Gamble Company egy amerikai multinacionális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat, melynek székhelye az ohiói Cincinnati amelyet William Procter és James Gamble alapított 1837-ben. A cég termékei több szegmensbe vannak csoportosítva mint például szépségápolás, egészségügyi ellátás, baba és családgondozás. 2014-ben PG  83,1 milliárd dolláros árbevételt könyvelhetett el több mint 100 terméket szüntetett meg és a maradék 65 márkára koncentrál tovább ami a vállalat bevételének 95%-át adja.


    Történelem: Az angliai születésű William Procter gyertyatartó és az írországi születésű James Gamble szappankészítő az Egyesült Királyságból emigráltak. Kezdetben az ohiói Cincinnatiban telepedtek le és akkor találkoztak amikor férjhez mentek Olivia és Elizabeth Norris testvérekhez. Alexander Norris rábeszélte őket, hogy legyenek üzleti partnerek. 1837-ben létrehozták a Procter & Gamble-t. 1858-59-ben az eladások elérték az egymillió dollárt. Ekkor már 80 alkalmazottat foglalkoztattak. Az amerikai polgárháború idején a vállalat szerződéseket nyert az unió hadseregének szappannal és gyertyákkal való ellátására. A háború által elért nyereségek mellett az ország katonái megismerhették a cég termékeit így vált egyre ismertebbé a márka. 1880-as években új terméket kezdtek forgalmazni egy olcsó szappant amit elefántcsontnak neveztek el. 1887-ben nyereség megosztási programot indítottak a vállalat dolgozói számára. A termékek iránti hatalmas kereslet miatt gyárakat kezdtek építeni az Egyesült Államok  más területein. 1911-ben bevezették a Crisco márkát ami különféle növényi olajokat és állati zsírokat tartalmazott. 1920-30 között a rádió egyre népszerűbbé vált ezért a társaság számos rádióműsor támogatott.


   Nemzetközi terjeszkedés:  Az 1930-as években terjeszkedtek az Angliai New Castle-ben ahol felvásárolták a Thomas Hedley Co-t. Rengeteg új terméket vezettek be 1946-ban a Tide mosószert, 1947-ben a Prell sampont, 1955-től a Crest fogkrémet mely elsőként tartalmazott fluoridot. 1957-ben a vállalat megvásárolta a Charmin papírgyárakat és megkezdte a wc-papaír és selyempapír gyártását. 1957-68 között még a Clorox az amerikai fehérítő gyártót is elkezdte felvásárolni azonban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság felfüggesztette a felvásárlást. 1961-ben jelent meg a Pampers pelenkája és ugyan ebben az évben jelent meg a piacon a Head & Sholders márkával is.

   A Procter & Gamble számos más vállalatot is felvásárolt melyek diverzifikálták a termékcsaládját és jelentősen növelték a profitot. Ezek az akvizíciók többek között a Folgers Coffee a Pepto-Bristol, Old-Spice, Max Factor és a Pantene. 2005-ben bejelentették a Gilette felvásárlását amely a legnagyobb fogyasztási cikkek gyártója ami tartalmazza a Duracelt, Braun és az Oral-B márkákat. 2009-ben a Warner Chilott gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy 3,1 milliárd dollárért megvásárolták a P&G vényköteles gyógyszer üzletágát. 2012-ben a cég kilépett az élelmiszeripari vállalkozásokból. 2014-ben pedig 2,9 milliárd dollárért eladta az Iams állateledel üzletágát a Mars Inc és a Spectrum Brands számára. 2015-ben a vállalt eladta a Vicks üzletágát ami a cég szerkezetátalakításának fontos része volt, ezután 43 szépségápolási márkát adott el a Coty-nak 13 milliárd dollár értékben. 2018-ban 4,2 milliárd dollár értékben befejezte a Merck Group fogyasztóvédelmi részlegének felvásárlását, amit 2019-ben átneveztek Procter & Gamble Health Limited névre.


                                                                                                                                                         (Forrás: Wikipedia)


                                                    

                                                   

                     

     

                   Befektetési szempontból fontos adatok:







                                                                                 Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.                                                                                                 (forrás:Seeking Alpha)






                                                                                 Induló osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                                                               (forrás: Gurufocus )








                                                     Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő). A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően áprilisban emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.








 Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban  szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.















...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések