2020. szeptember 15., kedd

Target Corporation (TGT)

                                             

                                                                  Target Corporation

 

 

         A Target Corporation egy amerikai kiskereskedelmi vállalat. Ez az Egyesült Államok nyolcadik legnagyobb kiskereskedője.           


Történelem: George Dayton alapította 1902-ben. A társaság eredeti nevén Goodfellow Dry Goods majd 1910-től  Dayton Company-ként nevezték el. Az első  Target áruházat 1962-ben a minnesotai, Roseville-ben nyitották meg. Az 1969-es egyesülés után  Dayton-Hudson Corporation nevet kapta majd ezt 2000-ben változtatta  át a mai Target Corporationra.


A minneapolis belvárosában található Westminster Presbyterian templom 1893-ban leégett ennek a  helyreállítására kerestek támogatót mivel a biztosítási költségek nem fedezték a helyreállítást. Ekkor kérték fel George Dayton-t, hogy vásárolja meg az eredeti templom melletti üres saroktelket. 2019-től 1844 üzletet működtetett, jelen pillanatban körülbelül 368.000. alkalmazottat foglalkoztat. Dayton egy hatszintes épületet építtetett  az ingatlanra, majd bérlőket keresve rábeszélte a közeli Goodfellow áruház tulajdonosát, hogy költöztesse át üzletét az új épületbe, amit 1910-ben megvásárolt magának és a családjának. Az 1920-as évekre a Dayton Company több millió dolláros üzlet volt és az üzletek kitöltötték mind a hat emeletet, ezek egy részét fiának Nelsonnak adta át.

 

  A fiú apja halála után 14 millió dolláros cég elnökeként dolgozott tovább. A második világháború idején az áruházi készleteket jól elosztva jelentős jövedelem bevételt értek el, 1950-től Nelson halála után fia Donald Dayton váltotta elnökként. 

1956-ban megnyitották a Southdale Center-t egy kétszintes bevásárlóközpontot Minneapolis külvárosában.

Mivel Mineapolisban csak 113 jó bevásárlásra alkalmas nap volt egy évben ezért az építész teljes tetőszerkezettel építette meg az épületet így ez lett az első teljesen zárt bevásárlóközpont. 1965-ben addigra már négy minesotai  üzlettel rendelkező vállalat 39 millió dollár nyereséget termelt akkorra már Target stores néven és nyitotta meg az ötödik üzletét is. 1970-ben különböző ékszerboltokat vásárolt fel és folytatta a terjeszkedését az addigra 24 egységből álló és 200 millió dollárt érő áruházlánccal.

1980-as években főként Tenesse-ben és Kansasban terjeszkedett tovább 151 egységre és elérte a 2,05 milliárd dolláros árbevételt.

2018-tól a Target négy leányvállalattal rendelkezett: Target Brands, Inc. Target Capital Corporation, Target Enterprise, Inc. és a Target General Merchandise, Inc.



A 2019-re tervezett üzletek megnyitása elsősorban 50.000. négyzetméter alatti és főként a sűrűn lakott területeken és az egyetemi városokban volt jellemző. A saját márkás termékei  egyre népszerűbbek a vásárlók között ilyenek például: az állateledelek, háztartási cikkek, prémium bútorok, ruházati termékek, elektronikus kiegészítők, intim és fehérneműk.  A cég jól tudta kezelni a COVID járvány okozta nehézségeket idén eddig 3,5 milliárd dollár bevételt ért el.






( Forrás: Wikipedia)







  Befektetési szempontból fontos adatok:








                                                                                 Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.                                                                                                 (forrás:Seeking Alpha)





 




                                                                                 Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                                                               (forrás: Seeking Alpha )





 

                                                      Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő). A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően szeptemberben emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.

 





 

 Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban  szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.







...



2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a blogod,hónapról hónapra olvasom. Egy apró hiba az írásban: "2000-ben változtatta át a mai Tanger Corporationra"- Tanger-t írtál a Target helyett :) üdv ;)

    VálaszTörlés
  2. Szia! Köszönöm, hogy jelezted felém! Kijavítottam. Örülök ha olvasod a blogom, ha pedig még inspirál is annak még jobban!

    VálaszTörlés

Népszerű bejegyzések