2020. szeptember 1., kedd

2020.09.01. Vásárlásaim




          2020.09.01.


      Ebben a hónapban az S&P 500 újra rekordot döntött 3.507. ponton zárt a hírlevelem írásakor. Sajnos az új csúcsokat nem az osztalékfizető részvények eredménye hozza meg ezért  is kell  megvizsgálni mit és miért vásárolok. A portfóliómban szerepel két cég akik igencsak szép eredményeket értek el a válság előtt és közben is. Viszont most annyira alacsony kezdő osztalékkal tudtam volna megvásárolni ami már "nálam túl kevésnek számít"  a bővítéshez. Első a TGT (Target Corporation) amivel 156 %-os árfolyamnyereséget értem el így a kezdő osztalék érték csak 1,8 % lenne szemben a meglévő 4,6 %-os osztalékbevételemmel. A másik ilyen cég a QCOM (Qualcomm Incorporated) ahol 129,3 %-os árfolyamnyereséghez  2,2% kezdő osztalékot kapnék a meglévő 5,0%-hoz képest. Egy fontos része a stratégiámnak, hogy ne vásároljak túl drágán még akkor sem ha az adott  vállalatnak minden adata megfelelő a számomra. A következő részvényeket vásároltam.
   CSCO (Cisco Systems Inc.) az előző hónapban az osztalék visszaforgatás elmaradt így most ezt bepótoltam CSCO-val. Aki napi szinten követi a tőzsdei híreket annak nem meglepő, hogy vannak olyan hírek melyek drasztikusan megváltoztatják az árfolyamot, így volt ez 2020.08.12.-én is a 48,1 $-ról a cég részvénye 42,2 $-ra esett vissza, ami 3,4% kezdő osztalékot hozott. Fő okai a csökkenésnek többek között Kelly Kramer pénzügyi igazgató visszavonulása, a szerkezetátalakítások és a részvény visszavásárlások hiánya volt. Ha visszanézünk a korábbi időkre 2018-20-as években a kezdő osztalék érték 3% alatti értékeken mozgott, ez is megerősített a vásárlásban.
    XOM (Exxon Mobil Corporation) nem szeretnék túlzásba esni a céggel kapcsolatban a mostani adatok nagyon magasak a P/E 27 és a Payout 200% feletti és tudom, hogy az osztalékvágás is "ott van a levegőben" de a 43$-os ár és a 8% feletti osztalékhozam miatt kis tételben vásároltam. A következő osztalék kifizetést szeptember 10-re szavazták meg. A napokban jelentették be a hírt miszerint az Exxon Mobil Corporation-t augusztus 31-én eltávolítják a Down Jones ipari átlagból ami érzékenyen érintheti a céget a közeljövőben. Ezek a hatások különösen érdekelnek engem is és szeretnék idővel erről is egy külön cikket írni, addig is figyelek és gyűjtöm a különböző információkat.
    IBM (International Business Machiness Corporation)  a tech cégek szintén jól állták a COVID 19 okozta pánikot.  A P/E érték kifejezetten jó 13,9 és ezen az áron elérhető  az 5%-os osztalékbevétel is. Több pozitív hírt olvastam a cégről ami megerősített abban, hogy tovább vásároljam a részvényt. Először is a Samsung gyártja majd az új IBM Power 10 chipjeit ami 20-szor gyorsabb mint az előző fejlesztés volt.  Másodszor az Adobe partnerkapcsolata az IBM-el elősegíti a digitális átalakulást és megerősíti a vállalkozások valós idejű adatbiztonságát, ez úgy történik meg, hogy az Experience  Manager  a Red Hat Open Shift rendszereken fut ami lehetővé teszi az adatok tárolását és kezelését a felhőrendszerben.
    A "szokásos osztalékbevételi rekordom" ebben a hónapban elmarad és az előzetes számításaim alapján már csak a következő évre várható. Szerencsére a gazdaság kezd talpra állni bár ez szektoronként és cégenként is változik de mindenképpen javuló tendenciát mutat. Októberben már több cég is osztalékemelést jelentett be. Nem szeretnék "zsákbamacskát árulni" de az osztalékalapú befektetés most nem egyszerű dolog, sem a kezdőknek sem a profi befektetőknek nincs könnyű dolguk. Azért a 120$-os osztalékbevételemmel teljes mértékben elégedett vagyok és ennek fényében folytatom a portfólióm építését.
 


                     Osztalékbevétel:           O :     3,25 $
                                                           MAIN:      3,48 $
                                                                   T:    27,56 $
                                                                VZ:    11,07 $
                                                         ABBV :    34,22 $
                                                              OHI:    32,16 $
                                                            LOW:       1,10 $
                                                          SBUX:       1,64 $
                                                             SKT:           - $
                                                             CAT:       5,15 $
                                                            CLX:       1,11 $
                                             
                                           
                                       
                             Vásárlásaim:      IBM:   2 DB      125,97 $  DB(áron)
                                                            XOM:   3 DB     43,8 $  DB(áron)
                                                         CSCO:   2 DB     42,09 $ DB (áron)     #
                                                         
                                                         
                                               
                                                 
                     


                                Portfólió táblázat és Osztalékbevétel táblázatok frissítve. ( Főoldalon megtalálod)







                                                                                                                        Változások: 

                                                             A májusi 133,13 $-os osztalékbevételem 120,74 $-ra csökkent.                                                                                                            (SKT  Tanger Factory Outlet Centers ideiglenesen felfüggesztette az osztalék kifizetést)




                                                                                                                    Egy pici újítás....

             "Bevételeim oszlopos elrendezésben diagram, éves lebontásban" így jobban összehasonlítható a bevételeim növekedése az évek múlásával.





...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések