2020. augusztus 1., szombat

2020.08.01. Vásárlásaim

           

             2020.08.01.

         Szinte érthetetlen de az S&P 500 index ismét egyre közelebb kerül az előző csúcshoz ami február 19-én 3.380. pont volt. Sajnálatos módon ez a növekedés az osztalékokra már nem volt ilyen hatással, itt érezhető a COVID hatása a gazdaságra és ennek növekedésére. Ebben a hónapban is a három számjegyű osztalékbevétel magtartása és egyben növelése volt a fő célom, az osztalék visszaforgatást a következő hónapra tervezem mert kevés jó vételi lehetőség közül tudtam választani. Két cég került fel a bevásárló listámra mindkettőt bemutattam már részletesen is, VZ-ről június 15-én írtam, CAT-ről pedig május 15-én.
      VZ (Verizon Communications Inc.) több pozitív dolog miatt vásároltam a részvényt vegyük is sorra ezeket. A cég igen jól viselte a kialakult válságot, úgy gondolom a portfólióm építésénél  továbbra is fontos szempont, hogy olyan részvényeket vásároljak amelyek képesek túlélni hasonló válságokat mint a mit a COVID hozott és hozhat a közeljövőben. A vállalat növeli a beruházási költségeit köszönhető ez az 5G bevezetésének és fejlesztésének amivel elsősorban a nagyvárosokat célozza meg. Mivel a Free Cash Flow 18 milliárd dollár volt és az osztalékfizetésre 10 milliárd dollár költött így bőven van lehetősége a további osztalék emelésre is. A társaság iparágvezetőnek tartott mérleggel rendelkezik jelenlegi adóssága a szabad Cash Flow hoz viszonyítva  körülbelül 6,5 szeres így az adósságát hét év alatt képes lehet visszafizetni. P/E 12,8 amit szintén rendben találtam, a kezdő osztalék érték pedig 4,33% körül mozog, ennél többet nem is várok el ettől a cégtől.
     CAT (Caterpillar Inc.)  mivel az árfolyam szépen emelkedik nem volt kérdés, hogy nagyobb tételben vásároljam mint VZ-t tettem. A részvényt 128 $-os áron és 3% feletti kezdő osztalékkal tudtam így megvásárolni, időközben az árfolyam 137 $ körül mozog ami azt jelenti fontolóra kell vennem az esetleges további vásárlásokat. Ha figyelembe veszem a következő évre várható 42%-os EPS növekedést (egy részvényre jutó eredményt jelenti, a vállalat adózott eredményét kell elosztani a részvények számával) akkor még talán érdemes drágábban is vásárolni. Ez azért lehet fontos mert az EPS egy részét osztalékként fizeti a cég ezért sem lehet ezt figyelmen kívül hagyni az esetleges vásárlásoknál. Sajnálatos módon a szokásos augusztusi osztalék emelés most érthető módon elmarad viszont örülni kell annak is, hogy fizeti az eddigi részvényenként  1,03 $-t negyedévente.
     A  bejegyzésem végére hagytam pár gondolatot, választ azoknak akik különböző kérdésekkel keresnek meg mostanában így egyszerűbb is mindenkinek válaszolnom. A fő kérdés az volt, hogy mennyire okoz gondot a portfóliómba az eddigi osztalék vágás és osztalék felfüggesztése. Az első negyedévben 328 $ osztalékbevételt értem el  a második negyedévre már 363 $-t  ami a következőkből tevődött össze: új részvény vásárlásból keletkezett osztalékbevétel, a cégek által bejelentett osztalékemelésekből (mert most is vannak azért még olyan cégek akik emelni tudják az osztalék kifizetés mértékét) és a meglévő részvények után járó osztalékok. Tehát nem kell aggódnom, hogy idővel egyre kevesebb bevételem keletkezik. Lássuk más szempontból is a dolgokat a COVID kitörésekor és utána vásárolt részvények ára szépen emelkedett ezek után járó árfolyam nyereség (nem realizált!!!) pedig kárpótolja a kiesett osztalékbevételeim egy részét, pár példát le is írok mert ezek is szerepeltek a kérdések között :  LEG +25,36%  CAT+12,1% CLX 51% (sajnos ebből csak próbaként vásároltam akkor mindössze 1DB-ot).  Végső következtetésem a következő ugyan sok embernek úgy tűnhet, hogy nem éri meg most osztalékfizető részvényeket vásárolni az osztalékvágások és felfüggesztések miatt, viszont aki folyamatosan építi portfólióját annak ez a pár hónap nem okoz majd gondot ha visszatekint a mostani időszakra 10-15 év múlva. 


               Osztalékbevétel:                  O:     3,25 $
                                                        MAIN:     3,48 $
                                                          OXY:     0,07 $
                                                            PM:    35,10 $
                                                          CAH:     9,70 $
                                                            KO:      8,20 $
                                                               M:        - $
                                                          WPC:     7,28 $
                                                            MO:    20,16 $
                                                        CSCO:      4,32 $
                                                           ITW:      2,14 $
                                                           LEG:      8,80 $



                       Vásárlásaim:             VZ:     3 DB    55,03 $  DB(áron)
                                                            CAT:    2 DB   127,95 $  DB(áron) 
                                                         
                                                     
                                                 
                                                       




                            Portfólió táblázat és Osztalékbevétel táblázatok frissítve.( Főoldalon megtalálod)






                                                                                                                  Változások:

                                                           Az áprilisi 127,1 $-os osztalékbevételem 102,5 $-ra csökkent.
           (Macy's felfüggesztette az osztalékfizetést határozatlan időre, OXY jelentősen csökkentette osztalékát.)


                                                                                                           
                                                                                                         

  "Bevételeim oszlopos elrendezésben diagram, éves lebontásban" így jobban összehasonlítható a bevételeim növekedése az évek múlásával.





...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések