2020. január 15., szerda

Starbucks Corporation (SBUX)




                                             Starbucks Corporation



   A Starbucks cég egy nemzetközi kávéházlánc, melynek központja Washington állambeli Seattle-ben található. A világ legnagyobb kávéházláncát üzemeltető cég több mint 65 országban van jelen, több mint 16.858. kávézójával ebből 11.000. az Egyesült Államokban, 1.000.-nél is több Kanadában, valamint számuk meghaladja a 700-at az Egyesült Királyságban. Üzleteiben kávékat, hideg és melegszendvicseket, szemes kávét, salátákat, péksüteményeket, bögréket és termoszokat is kínál. Ezenkívül könyveket zenéket és filmeket is árul.




Történelem:   Alapítása után gyorsan elkezdett terjeszkedni. Az 1990-es években minden munkanapon üzletet nyitottak, ez az ütem 2000-es évekig tartott. Az első Starbucks üzletet hárman nyitották : Jerry Baldwin angoltanár, Zev Siegle történelemtanár és Gordon Bowker író.
A három alapítót Alfred Peet vállalkozó ösztönözte arra, hogy áruljanak jó minőségű szemeskávét és egyébb kiegészítőket. A Starbucks nevet Herman Melville amerikai szerző Moby Dick .c regényéből vették, ő volt a hajó első tisztje. A cég egyenesen a termelőktől szerzi be a szemeskávéját. 1982-ben kezdett Howard Shultz vállalkozó a cégnél mint kereskedelmi és marketing igazgató. Egy milánói útja után azt javasolta, hogy szemeskávén kívűl kávét és eszpresszó-féle italokat is áruljanak. A tulajdonosok elvetették ezt a tervet, attól tartottak, hogy belépve az italüzletbe az ártani fog a cég fő profiljának. Ezek után Schultz megalapította az Il Giornale név alatt futó saját kávéház láncolatát 1986-ban.
1984-ben az eredeti tulajdonosok felvásárolták a Peet's kávétermelőjét.
1987-ben Schultz felvásárolta a Starbucks brand-et és egyesítette a Giornale kávézóláncával az így létrejött cégóriás márkaneve maradt a Starbucks, amit 1992-ben bevezettek a tőzsdére.
Magyarországon eddig több mint 30 üzlettel van jelen, ezek főként az ismertebb bevásárlóközpontokban találhatóak meg de egyre  több hazai nagyvárosban is találkozhatunk Starbucks-kávéházzal.


                                                                                                                               ( forrás: Wikipedia )
                                   





 Befektetési szempontból fontos adatok:



  

                                                               Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.                                                                         (forrás:Seeking Alpha)






                                                              Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                  (forrás: Seeking Alpha )





                               Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő).
A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően novemberben emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.








Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.



                                                                       ...

4 megjegyzés:

  1. Üdvözöllek , Magyarország legjobb tőzsdei befektetőjekênt !

    VálaszTörlés
  2. Most már csak egy jó beszálló pontot kéne találni mert ez az 1,6-1,8%- kos induló osztalékhozam ennél a cégnél igen csak átalgosnak mondható. Köszönjük a bemutatást:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt jól látod! Sajnos én is csak egy induló pozíciót tudtam felvenni.
      Az ideális ár nálam 55-60$-os szint alatt található jelen osztalék fizetés mellett.

      Törlés

Népszerű bejegyzések