2019. december 1., vasárnap

2019.12.01. Vásárlásaim






                    2019.12.01.


 Az év végéhez közeledve egy fontos dolgot kellett elvégeznem ami nem volt más mint a portfólióm felülvizsgálata. Mivel elértem azt a szintet, hogy 25-nél több cég van a portfóliómban egyre lényegesebb dolog ezeknek a cégeknek az ellenőrzése, az osztalék fizetést hónapról -hónapra követem (fontos ellenőrizni a beérkező osztalékot a számlákon) viszont azok a cégek amik lényegesen drágábbak lettek és ezáltal kiesnek a vásárlási körből (nem szeretnék napi 4-5 órán keresztül cégelemzéseket olvasni olyan cégekről amik teszik a dolgukat és rendszeresen fizetik az osztalékot). Akit érdekel az olvassa el a "Portfólió felülvizsgálat szükségessége"  2019.02.09. bejegyzésem ott leírtam mit érdemes ilyenkor vizsgálni. Ez a folyamat most sem történt másképpen, ezért úgy döntöttem felszámolom a General Mills Inc. (GIS)  részvényeim (természetesen az 1-én fizetett  4,4$ osztalékot még felvettem!)  A bróker díjakat levonva 79$ árfolyamnyereségem keletkezett a részvényeken és időközben 6szor fizetett osztalékot ami még 22,5$-t jelentett tehát a plusz 100 $-t is beolvasztottam az ABBV be. GIS kezdő osztalék értéke 4,71%-on állt a portfóliómban ezért az ABBV (Abbvie Inc.) 5,25% -a már magasabb osztalékbevételt eredményez nem beszélve arró, hogy februárra 10,3%-os osztalék emelést jelentett be a cég, szemben GIS-el ami 2017 július óta nem emelte az osztalékát (előző emelése is csak 2,1%-os volt).
  VZ (Verizon Communications Inc) a cég részvényét csak osztalék visszaforgatás céljából vásároltam, a nem szeretem ha "nincs befektetve a pénzem" címszóval.      (TBSZ számlán)
  IBM (International Business Machines Corporation) 2017 augusztusában és 2018 októberében volt számomra jó áron a részvény. Nyáron még 150 $-os áron forgott most pedig a 137 $-on már megfelelt a portfólióm bővítéséhez.
   CSCO (Cisco Systems Inc) itt is hasonló a helyzet mint IBM -nél, 58 $-ról 47 $ ig esett vissza ha folytatódik a "leárazás" akkor szeretnék még vásárolni  ebből a részvényből is. A negyedéves jelentés után esett be az ár (ilyenkor érdemes vásárolni). Pozitív dolog a cégvezetéstől, hogy folytatni kívánják az előző évekhez hasonló  osztalék emeléseket.
   XOM (Exxon Mobil Corporation) a közel 5% kezdő osztalék érték és a több éve fix 6%- körüli osztalék emelés szintén meggyőzött a vásárlásról. Ugyan nem tartozik az alulértékelt részvény kategóriába és a PayOut érték szintén magas (ezt a Coca-Cola vásárlásánál is írtam, mégsem bántam meg a vásárlást) továbbra is a bevásárlólistámon marad.
  OXY ( Occidental Petroleum  Corporation) nem véletlenül hagytam a cikkem végére többen néztük ezt a céget és a 40 $-os ár valamint a 8%kezdő osztalék érték félrevezető is lehet, hogy miért is a válasz egyszerű a 230% PayOut érték magas (a még elfogadható érték 70-80% lenne) és a 28 P/E érték szerint nem mondható alul értékeltnek a részvény, egy induló portfólióba nem biztos, hogy pont ezt a részvényt vásárolnám de úgy gondolom egy 10-15 cégből álló portfólióba már érdemes tartani.
   Zárásképpen ismét osztalékbevételi rekordot értem el ebben a hónapban ami így már 117 $ osztalékbevételt jelent ez a 2017  novemberi bevételének tízszerese, ennek azért is örülök mert így egyre közelebb kerülhetek a kitűzött céljaimhoz és elégedetten zárhatom ezt az évet is.



             Osztalékbevétel:           O :     3,17 $
                                                       MAIN:     3,48 $
                                                           GIS:     4,41 $
                                                               T:    27,03 $
                                                            VZ:     8,61 $
                                                     ABBV :    25,68 $
                                                          OHI:    32,16 $
                                                        LOW:      1,10 $
                                                      SBUX:      1,23 $
                                                         SKT:     10,29 $


                  Vásárlásaim:          OXY:      4 DB     41,87 $  DB(áron)
                                               CSCO:      3DB     47,63  $ DB(áron)
                                                    VZ:      1 DB     60,81 $  DB(áron)     #
                                                   IBM:     1 DB    137,2  $  DB(áron)
                                                 XOM:     3 DB   71,28  $  DB(áron)
                                                ABBV:     5 DB    82,89 $   DB(áron)


                        Eladás:                GIS:      9DB     51,49 $  DB(áron)



       Portfólió táblázat és Osztalékbevétel táblázatok frissítve.( Főoldalon megtalálod)






                                                                                             Változások:

                        Az augusztusi 102,87 $-os osztalékbevételem 117,16 $-ra emelkedett.



                                                                                           Egy pici újítás....

  "bevételeim oszlopos elrendezésben diagram" ami leváltja pár hónap múlva az előző diagramot.  Azért cserélem le az előzőt  mert így jobban látható és összehasonlítható a bevételeim növekedése az évek múlásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések