2019. november 15., péntek

Chevron Corporation (CVX)




                     
                                                         Chevron Corporation



 A Chevron Corporation egy amerikai multinacionális energiavállalat, utódvállalata a Standard Oil-nak, központja San Ramon, California. Több mint 180 országban van jelen. A vállalat az olaj, földgáz és geotermikus energiaipar minden területével foglalkozik, ideértve a szénhidrogének feltárását és előállítását , finomítását illetve vegyi anyagok gyártása és értékesítése és az energiatermelés. A társaság legjelentősebb területei, Észak Amerika nyugati partja, Délkelet-Ázsia, Dél-Korea és Ausztrália.





   Történelem: A korai elődje a Star Oil, 1867-ben fedezte fel az olajat a Pico Canyonban,  Santa Susana hegységben, Los Angeles északi részén. 1879-ben Charles N. Felton, Lloyd Tevis, George Loomis és mások megalapították a Pacific Coast Oil  Company-t ami felvásárolta a Standard Oil-t és ezután California  Standard néven vált híressé. Egy másik előd a Texasban olajipari berendezés gyártóként később a Texaco nevet kapta. 1911-ben a szövetségi kormány a Sherman monopóliumellenes törvény alapján több részre bontotta a Standard Oil-t. Az egyik rész Chevronként a "hét nővér" részévé vált (hét transznacionális olajtársaságot nevezték így, ezek többek között a Shell, BP, Exxon, Chevron). Ma a Chevron a Standard Oil védjegy tulajdonosa az Egyesült Államok nyugati és keleti részén fekvő 16 államban. A védjegy fenntartása érdekében a társaság egy-egy Chevron állomást üzemeltet a térség minden államában. 1948-ban a kaliforniai  Standard felfedezte a világ legnagyobb olajmezőjét Szaúd-Arábiában ami később  Ghawar olajmezőkén vált híressé. A Californiai-Arabian Standard Oil Company az évek során Arabian American Oil (Aramco) -ra változott, majd 1973-ban a szaudi kormány megvásárolta és Saudi Aramco-ra változtatta a nevet.1984-ben a California Standard Oil és a Gulf Oil bejelentette egyesülését amely akkoriban a történelem legnagyobb fúziója volt. 2000-ben Chevron bejelentette a Texaco 45 milliárd $-os értékű ügylet megszerzését létrehozva az Egyesült Államok második legnagyobb olajvállalat és a világ negyedik nyilvános kereskedelmű olajvállalatát  Chevron Texaco néven amit 2005-ben visszaváltoztattak Chevron-ra. 2005-ben 18,4 milliárd dollárért vásárolta az Unocal Corporation-t, így Chevron a geotermikus energia nagy termelőjévé vált. 2010-ben  a Chevron befejezte kis kereskedelmi tevékenységét az Egyesült Államok Közép-Atlanti térségében.
2011-ben 228.000.hektáron szerzett fúrási és fejlesztési jogokat a Marelleus Shale-ben a Chief  Oil &Gas LLC-től és a Tug Hill Inc.-től. 2016-ban Chevron bejelentette kilép Dél Afrikából. 2018-ban a vállalat világszerte napi 2,93 millió hordó nettó termelést jelentett. A vállalat az Egyesült Államokban körülbelül 11.000. olaj és földgázkutat működtet több száz mezőben, amik 16.000. négyzetkilométeren terülnek el a permi medencében , Nyugat-Texasban  és Új Mexicó déli részén. Több termék gyártásával foglalkozik, többek között üzemanyagok, kenőanyagok, adalékanyagok és petrolkémiai anyagokkal. A vállalat 19.550. kiskereskedelmi egységet üzemeltet 84 országban valamint 13 villamostermelő eszközben is érdekelt az Egyesült Államokban és Ázsiában.
  Alternatív energia szektor: A geotermikus  tevékenységet elsősorban Délkelet-Ázsiában végzi, ezenkívül az alternatív energiaműveletei között szerepel a napenergia, szél, bioüzemanyag, üzemanyagcellák és hidrogén is.                   

                                                                                                                      (  forrás: Wikipédia)




 Chevronról: Úgy gondolom a cég még hosszú ideig marad vezető pozícióban ebben az iparágban és az alternatív energiát kihasználva még több bevételt érhet el, ami részvény árfolyam  növekedést eredményezhet fenntartva a magasabb osztalék emelkedés ütemét is.  



                    Befektetési szempontból fontos adatok:





                                                          Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.                                                                                                                                               (forrás:Seeking Alpha)




                                                        Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                  (forrás: Seeking Alpha )







                                Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő).
A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően júniusban emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.









Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések