2019. július 13., szombat

Occidental Petroleum Corporation (OXY)






                                                  Occidental Petroleum Corporation


   Az OXY egy szénhirdogén-kutatással foglalkozó, illetve petrolkémiai anyagokat gyártó vállalat, 2018-ban ez a cég volt a  kilencedik legnagyobb kőolaj gyártó Texas-ban.




    Története: 1920-ban alapították Kaliforniában, 1957-ben Armand Hammer-t választották meg a társaság elnökévé, vezérigazgatójává.
 1960-as években a vállalat nemzetközi szinten bővült Peruban, Venezuelában, Bolíviában, Trinidadban és az Egyesült Királyságban. 1968-ban a Hooker Chemical Company megvásárlásával lépett be a vegyiparba. 1972-ben az olajpala fejlesztését kutató cégek között kiemelkedő szerepet töltött be. 1983-ban OXY és az Ecopetrol az  állami tulajdonú olajipari vállalat felfedezte az óriási Cano Limón olajmezőt Kolumbiában. 1988-ban a vállalat egy közös vállalkozást hozott létre a Church & Dwight-al, amely az Arm & Hammer termékeket gyártja  az Alabama Muscle Shoals-i kálium karbonát üzemének. 1990-ben Armand Hammer halála után Ray R Irani vette át a vezérigazgatói szerepet. 1997-ben 3,65 milliárd dollárt fizetett az Elk Hills olajmezőjének megszerzésére. 2005-ben a vállalat megvásárolta a Vintage Petroleum-ot 3,8 milliárd dollárért. 2008-ban 10% részesedést szerzett a Plains All America Pipeline-ben. 2010-ben 393 millió hordónyi olajat értékesített Argentínában a Sinopec-nek majd ingatlan vásárlásokba kezd Dél-Texas-ban és Észak- Dakotában 3,2 milliárd dollár értékben. 2011-ben OXY az Abu Dhabi állami olajvállalattal együttműködve fejleszti ki a Shah Field-t amely a Közel-Kelet egyik legnagyobb földgázmezője ami 2015-ben kezdte meg működését. 2014-ben az Occidental Petroleum Corporation központja Houstonba, Texas-ba  költözött. 2016-ban a cég 95 milliárd dollárért értékesítette a dallasi torony irodaházát. 2017-ben 600 millió dollár értékben értékesített földterületeket a Permi-medencében és a bevételeket a terület egyéb eszközeinek megszerzésére használta fel.



    Jelenlegi műveletek:

     A vállalat olaj-gázüzemei három földrajzi területen koncentrálódnak, Egyesült Államokban, Kolumbiában és a Közel-Keleten. 2018-ban naponta 658 ezer hordónyi olajat termelt ki, az Egyesült Államokban (Permi -medencében) napi 372 ezer hordót ami a teljes vállalat termelésének 57%-át tette ki, a Közel-Keleten (Ománban, Katarban és az Egyesült Arab Emírségekben) 286 ezer hordónyit termeltek ez 47%,  a többit a maradék 6%-ot Kolumbiában (Cano Limón olajmezőn).
   Kémiai anyagok: Az OxyCheam polivinil -klorid (PVC) gyantákat, klórt és nátrium-hidroxidot gyárt . A cég által gyártott egyéb termékek közé tartozik a kálium , klórozott szerves anyagok, nátrium -szilikátok, klórozott cianurinsav és kálcium-klorid. Ezeket a termékeket az Egyesült Államokban, Kanadában és Chilében állítják elő.
                                                                                                                     (  forrás: Wikipédia)







    Az árfolyam jelentősen csökkent az utóbbi időkben köszönhető ez az Anadarko (APC) felvásárlásával kapcsolatban (a befektetők kockázatosnak tarthatják a felvásárlást OXY részéről),
a másik fontos tényező a nyersolaj ára ami szintén befolyásolhatja a részvény árát. Tény, hogy 2015-től kisebb osztalék növekedést láthattunk de úgy gondolom a 6% feletti kezdő osztalék érték miatt egy osztalék portfólió szerves részét alkothatja ez a részvény. 
     A termelt anyagok még biztos bevételi forrást jelentenek, nem csak az olaj termelés ami húzó erőt képez a cégnél, a kémiai anyagokra szintén szükség lesz a közeljövőben. Ha a felvásárlás is létrejön akkor az plusz bevételi forrást jelen majd OXY-nak tehát  a növekedés is folytatódhat tovább.
                                                                                                                   




        Befektetési szempontból fontos adatok:






                                                                     Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.                                                                                                                                               (forrás:Seeking Alpha)





                                                             Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                  (forrás: Seeking Alpha )




Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő).
A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően októberben emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.




Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések