2019. március 15., péntek

AT&T Inc ( T )

  

                                                                                                   
                                                                                                                                                                                                                                                                                    AT&T  Inc


   Az AT&T  (american telephon and telegraph company) egy amerikai multinacionális holdingtársaság, a világ legnagyobb távközlési vállalata, második legnagyobb mobil telefon szolgáltató és a Warner Media anyavállalata is egyben.


   Története: A kezdetek Alexander Graham Bell és a Bell Thelephon Company-val kezdődött 1879-ben.   1880-ban Bell vezetése létrehozta az AT&T Long Lines-t ami egy távolsági telefonbeszélgetéssel foglalkozó üzletág volt.  Az új üzletág célja egy országos távbeszélő-hálózat létrehozása, egy kereskedelmileg és pénzügyileg életképes költségstruktúra kiépítése által. Ezt egy külön cégként alakították meg ez volt az AT&T. 1892-re a hálózat New York-ból indulva elérte Chicagót, 1915-re pedig már San Franciscót is. 



 Jogi okokból 1899-ben az AT&T megszerezte a Bell Company-t és mint fő cég működött tovább.
A kormány által engedélyezett telefonszolgáltatási monopóliumot tartott fenn.
1982-ben az amerikai szabályozók megszüntették ezt a monopóliumot, el kellett adnia a regionális leányvállalatait és mindegyiket egyéni vállalatokká alakították át, cserébe ezért  beléphetett a számítástechnika piacára. Ezek lettek az AT&T Computers Systems, a többi cég Bell operációs cégként vagy Baby Bells néven váltak ismerté.
A cég Robert G. Pope vezetésével megkezdte a felvásárlások sorozatát. Ez magába foglalta a Metromedia mobilüzletág 1987-es megszerzését és több kábeles vállalat megszerzését is az 1990-es években. A cég neve SBC Communications-ra változott és 1999-ben a Dow Jones Industrials  része volt 2015-ig.  2005-ben az SBC 16 milliárd dollárért vásárolt AT&T-t , a vásárlás után az SBC elfogadta az ismertebb AT&T nevet és márkát (ekkor vette át az eredeti tőzsdei jelét a T-t is).




 2010-ben az AT&T a 7.legnagyobb vállalat az Amerikai egyesült államokban a teljes bevétele alapján, a 4. legnagyobb cég Amerikában a Walmart ,General Electric és a Bank of America mögött.      2013 szeptemberében az América Móvil-val együttműködve bővült Latin-Amerikában, 2014-ben vásárolta meg a mexikói Lusacell-t és két hónappal később az NLL Holdings-ot a mexikói vezeték nélküli hálózatot, egyesítve a két vállalatot létrehozta az AT&T Mexico-t.
2015-ben megvásárolta a DirectTV-t (egy amaerikai közvetlen közvetítésű műholdas szolgáltatást nyújtó cég) ,  2016-ban pedig a Time Warner-t (tevékenysége kiterjed a filmgyártásra TV csatornák üzemeltetésére kiadására, internetes szolgáltatások valamint telekommunikációra, leányvállalatai közé tartozik az HBO, New Line Cinema, Warner Bros Entertainment, CNN) .  Az AT&T -nek 2% részesedése van a Lionsgate cégben is. 2017-ben bejelentette a felhőalapú DVR streaming szolgáltatást, amivel egy egységes platformot DirectTV és DirectTV Most valamint az U-Verse-t hoznák létre, amit 2019-ben szeretnének is bevezetni.
                                                                                                       
                                                                                                                          (  forrás: Wikipédia)



                                                                       ( fotó: www.suredividend.com)


  Úgy gondolom ez a cég folyamatosan tud és akar is fejlődni, rengeteg olyan szolgáltatást végeznek amik a mai világban az emberek mindennapi tevékenységéhez hozzá tartoznak, kezdve a felhő alapú szolgáltatástól az 5G-n, az internet és telefonkészülékek tabletek használatán és vásárlásán keresztül sok más dolgot is magukba foglalnak, nem beszélve a másik húzó erőről a Time Warner-ről, ami szintén biztos bevételi forrást jelent a cégnek. jó befektetésnek tartom az AT&T-t mert biztos bevételi forrásokkal rendelkezik és kiszámítható az osztalék emelkedése is ami általában 2% körüli értéket jelent. 268.000.ember dolgozik a cégnél és a vagyona 218,8 billió dollár.






  Befektetési szempontból fontos adatok:

                                  




                                                  Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.  
 (forrás:Seeking Alpha)




Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)  
 (forrás: Seeking Alpha)






Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő).
A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően februárban emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.






Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések