2019. január 12., szombat

Philip Morris International Inc. (PM)




                                            Phililp Morris International


    A  Phililp Morris International egy amerikai multinacionális cigaretta és dohány gyártó cég amely az Egyesült Államokon kívül több mint 180 országban értékesíti termékeit. A cég legjobban értékesített terméke a Marlboro.
Philip Morris egy londoni dohány kereskedő volt ,aki 1847-ben megnyitotta egyetlen üzletét a londoni Bond Street-en, amely dohányt és cigarettát árult. 1881-ben Philip Morris fia, Leopard Morris létrehozta a Phililp Morris & Company és Grunebaum Ltd-t, Joseph Grunebaummal. 1885-ben a vállalat neve Philip Morris &Co Ltd változott. 1894-ben William Curtis Thomson és családja kezdte irányítani a vállalkozást és 1902-ben New York-ban alapították meg az új céget .1919-ben jegyezték be Virginiában. 1950-ben Philip Morris (Australia) az Egyesült Államokon kívüli első partnere. 1972-ben a Marlboro lett a cég legsikeresebb terméke. 2001-ben a műveleti központot Svájcba költöztették át. 2003-ban a Philip Morris Companies Inc-et megváltoztatták Altria csoportra, 2008-ban a Philip Morris International kivált az Altriából. 2015-ben a cég 850 milliárd cigarettát értékesített és a 17.helyen állt a legértékesebb dohánytermékek között a Brand Finance weboldalán.

                                                                                                                 ( forrás: Wikipédia)


      Jövő:  PM jövőjét a füstmentes termékekre szeretné építeni és célja,hogy ezek a termékek egy napon helyettesítsék a cigarettákat. A cég szeretne alternatívákat nyújtani a kevésbé káros dohányzás számára. Elkötelezettségük van az alkalmazottak  és a részvényeseik felé,ezért a hosszú távú jövőképre és a sikerekre törekednek. Jelmondatuk : "Füstmentes jövőt tervezünk"


    A cég 81.000. embert foglalkoztat a világ minden részéről, 180 piaccal rendelkezik és 46 terelő egységgel. Világszerte 150 millió fogyasztója van akik továbbra is dohányoznak és a legjobb minőségű termékeket kínálják a számukra.
    Philip Morris 6 márkája : Dji Sam Soe (kretek cigaretta), L&M, Marlboro, U Mild, Longbeach, St Dupont Paris.
    Két dolog miatt tartom jó befektetésnek ezt a céget. Első mert "sajnos" rengeteg ember él a környezetemben akik ezt a márkát használják és nem is szeretnének ezen változtatni így az ő részükről már biztosítva van az osztalék bevételem. A második pedig a cég pozitív jövőképe ami a füstmentes termékek fejlesztésére vonatkozik és szintén tökéletes bevételi lehetőségnek tartok hosszútávon.







        Befektetési szempontból fontos adatok:


                                
                                             
                                                         Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.  
           (forrás:Seeking Alpha)





             

            Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)  
                  (forrás: Seeking Alpha)







Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő).
A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően októberben emeli azt, a bevételi eredményeitől függően. 







Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések