2018. november 1., csütörtök

Coca-Cola Company (KO)




 Coca -Cola Company



       Története:  John Stith Pemberton gyógyszerész 1884-ben készített egy bórból és kokainból álló italt egy úgynevezett coca wine-t.  1885-ben Atlanta városa alkoholtilalmat vezetett be így Pemberton nekiállt egy alkoholmentes,szénsavas változat kidolgozásának.
 Az új italt először 1886-ban adták el az atlantai Jacob's Pharmacy gyógyszertárban, eredetileg gyógyhatású készítményként. Pemberton szerint a Coca-Cola egy sor betegségre jelent gyógyírt,többek között a morfinizmusra, emésztési zavarokra, migrénre, impotenciára. 1888-ra három különböző cég gyártott Coca-Colát. Pemberton cégének egy részét eladta Asa Griggis Candler-nek aki 1888-ban megalapította a Coca-Cola Corporation-t . Pemberton az ital értékesítésének jogait másodszor is eladta ezzel egy időben fia Charley is elkezdte a termék saját változatát árulni.
A Coca-Cola név tulajdonosa Charly volt de a két másik gyártó is használhatta a receptet. 1888-tól Candler a saját kóláját YUM-YUM és KOKE néven árulta. Miután egyik márkanév sem vált be nekikezdett a Coca-Cola márkanév peres megszerzésének. A recept kizárólagos jogát megvásárolta Pembertontól és a többi gyártótól.
  A Coca-Colát először 1894-ben árulták üvegben,az első dobozos cola 1955-ben jelent meg.
 A Trust Company vitte tőzsdére a Coca-Cola Company-t 1919-ben
  Gyártása:Az összetétele titkos, a receptet csak a két igazgató ismeri.A gyártása és disztribúciója egy frachise rendszeren alapul, csak a kólasűrítményt és a szirupot gyártja. A palackozóüzemben az üdítőt ivóvízzel és cukorral illetve mesterséges édesítőkkel keverik ki, majd palackozás előtt szénsavval dúsítják,ezután kis és nagykereskedelmi csatornákon át értékesítik.       (forrás: Wikipédia)


 
    Mára a Coca -Cola több mint 800 italt kínál az Egyesült Államokban, beleértve a 250 alacsony és nem kalória tartalmú opciót. Akit érdekelnek ezen termékek az a https://www.coca-colaproductfacts.com/en/products/ nál megnézheti. A Colán kívül megtalálható több fontos ital ami országonként változik és nagy bevételt teremt a cégnek. Ilyenek a Dasani ízesített vizek, Dunkin'Donuts kávék, Fuze Tea, Gold Peak Tea, Minute Maid, Odwalla, Powerade, Simply termékek, vitamin vizek. Úgy gondolom ennyi termékkel ez a cég jó befektetésnek számít hosszú távon és tud még tovább fejlődni az elkövetkező évek során.

   Befektetési szempontból fontos adatok:



                                                 Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.
                                                              (forrás: Seeking Alpha)



                                                  Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield )
                                                              (forrás: Seeking Alpha)




Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő).
A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően áprilisban emeli azt, a bevételi eredményeitől függően. 



Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.



                                                                                                                                                       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések