2017. december 24., vasárnap

Vásárlás előtti osztalék elemzés


      2017.12.24.

                                   Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok a blogot olvasóknak!

   A beígért osztalék építés részhez írom most a következő fontos szempontokat ezeket a vásárlás előtt érdemes megvizsgálni.

  -A Cégeknek nincs előírva sehol ,hogy kötelező lenne osztalékot fizetni!!! Részvény vásárlásakor semmi nem garantálja azt ,hogy a jövőben a cégek elért nyereségét osztalékként kifizessék nekünk ezért fontos dolog:

                     -Hosszú osztalékfizetési múlt. (legalább 10-15-év vagy annál régebbi)


                    -Több cég között legyen megosztva a tőkénk.(ajánlott 25-30)

           
                     -Osztalékok emelkedési üteme  DGR (Dividend Growth Rate)


    Fontos a portfólióm építésénél az osztalék folyamatos emelkedése, értelemszerűen így tartható fent a folyamatos növekedés.
Holt tudom ezt megtalálni? A https://www.gurufocus.com oldalon beírom a kereső mezőbe a cég Ticker( Azonosítóját)
     
            Pl:  TGT (Target Corp)   A Dividend fülre kattintva megkeresem a Dividend Growth Rate
táblázatot ahol látom:

      1 year: 6,1%         3 year: 13,7%       5 year:16,7%        10 year:19,6%

ez azt mutatja meg ,hogy az évek alatt éves átlagban hány százalékban emelte osztalékát a cég.Érdemes olyan cégeket keresni ami:

      -Az infláció feletti az 1year % os értéke. (mert szeretném ha az infláció nem vinné el az osztalék bevételem)
     -Az osztalék emelési üteme ne legyen csökkenő értékű,ez akkor megfelelő ha évente hasonló értékeket látunk.(nálam az 1 year 3-10% a megfelelő.)



           
                        -Osztalék emelés folyamatos növekedése:


      A folyamatos növekedés amit meg kell vizsgálnom : Maradok a Dividend menüben és megkeresem a Dividend Per Share History diagramot és azon belül a zöld vonalat követem, látható a folytonosság és a folyamatos érték emelkedés ami azt jelenti ,hogy megfelel a kiválasztott cég. Nézzünk egy ellenkező példát is:
     
           GSK Tickert beírom a keresőbe és ugyan úgy mint az előbb, megkeresem a zöld vonalat.Látható a különbség, sokszor csökkentette az osztalékát ez számomra kizáró ok nem tudok  tervezni vele, hiába a sok éves osztalék fizetési múlt.



                        -Induló osztalékhozam:

    Ez az érték mutatja meg ,hogy mennyi kezdő osztalékot fog fizetni az adott cég.
A táblázatot a https://finviz.com -on találjuk meg. A Tickert itt is beírom a kereső mezőbe,a kapott diagram és táblázat fontos adatokat tartalmaz a legfontosabb kikeresni a Dividend értéket TGT-nél maradva ez 2,48 ami az egy évre fizetett osztalékot adja meg 1db részvényre  (dollár-ban).                 A Dividend értéket elosztom a részvény árával azaz:

                                                         2,48/65,39 = 3,79%

   Így megkapom ,hogy 1 db részvény árához viszonyítva  mennyi az osztalékom értéke.(3-10% a normál érték)  A táblázatban a Dividend%- nál található nem kell mindig kiszámolni.Most már tudni fogom ,hogy mennyi osztalékot kapok az elkövetkező 12 hónapban.(ha nem emel a cég osztalékot).

    A két adat összeadásából (induló osztalékhozam, osztalék emelkedési ütem) kapjuk meg a befektetésünk évről -évre növekvő értékét.

      Tehát ha 65 dolláros árfolyamon vennénk egy TGT  részvényt és az 2,48 dollár osztalékot fizet
3,8% -os induló osztalékhozam mellett és a cég bejelenti hogy 10% -kal emeli az osztalékát,azaz 2,72 dollárra nő az egy részvényre jutó osztalék. A  bekerülési áram  nem változik viszont a befektetett összegre már 4,1% osztalékot kapok. (Ez évente növekszik tehát 5-10-év múlva 20-50% -ot is elérheti az éves osztalék értéke.) 
                                                                             
Itt kell még megemlítenem ,hogy az alacsonyabb induló hozamhoz magasabb osztalékemeléseket várok el,a magasabb induló hozamhoz pedig alacsonyabb osztalékemelést.(Ez  nálam 7-10% között van.) Más elemzők szerint a 9% a helyes érték.                                                                                           
                                                     Dividend% + DGR 1year%

              
                          - Osztalékfedezettség:

Ebben a részben a Payout %-os értékét vizsgálom meg amit úgy kapok meg ,hogy

  DIV/EPS=Payout%

(DIV: osztalék) ,( EPS: egy részvényre jutó nyereség).Ez azt mutatja meg ,hogy a cég éves  elért nyereségének  hány százalékát teszi ki az osztalék kifizetése. Minél alacsonyabb a %-os érték annál biztosabb az osztalék kifizetése. Más elemzőknél a 70-80% a megfelelő illetve az ez alatti értékek. (Sajnos az én portfóliómban akad 150-200% érték is remélhetőleg ezek csak átmeneti értékek és bízom benne ,hogy a várva  várt osztalékokat megkapom.) 


                      -Ár érték arány , kezdő osztalék érték vizsgálta:

  Jó áron szeretnénk vásárolni a kiválasztott részvényből hogyan tudjuk ezt megnézni:
Maradva a TGT (Target Corporation) cégnél ismét a https://www.gurufocus.com oldalon a Ticker beírása után a Dividend fül alatt megkeressük a Dividend Yield History diagramot, az öt éves periódust nézve már jól látható hogy a mostani 3,7 -es érték jónak mondható,azért a júniusi 4,26 még jobb volt de most még mindig jó áron juthatnánk hozzá a részvényhez.Miért van ez, a válsz egyszerű az árfolyam értéke általában fordítottan arányos a kezdő osztalék értékével.

        Pl:  2014.10.13.         Div Yield: 2,99               Részvény ára: 64,7 $
              
              2015.03.02.          Div Yield: 2,52               Részvény ára: 82,7 $
              
              2016.03.02.          Div Yield:  2,66              Részvény ára: 82,1 $                                                                                                                   
              2017.06.03.          Div Yield:  4,26              Részvény ára: 52,2 $

Törekedni kell ,hogy a Div Yield History diagramon nézve a felső értékeket keressük a vásárlás előtt, példámnál maradva ez TGT -nél 3,2-3,5 körül már jó értéknek számít. Ha nem éri el ezt az értéket akkor várnunk kell a megfelelő pillanatig.

     Aki ezeket a szabályokat betartja, biztos vagyok benne, hogy a megfelelő cégek részvényeit tudja megvásárolni  és élvezheti  a beérkező osztalékhozamokat. 

       Fontos!!! A leírt pontokat mindenki a saját döntése alapján használja egyéni rendszert kell kidolgozni, az itt leírtak az én rendszerem részei még én is formálok rajtuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések