2019. június 15., szombat

3M Company (MMM)





                                                                                              3M  Company


    A 3M egy multifunkcionális konglomerátumú vállalat (több vállalati egység kombinációja, amely teljesen különböző iparágakban működik egy vállalatcsoport alatt, általában egy anyavállalat és számos leányvállalat bevonásával).  A vállalat különféle termékeket gyárt, ragasztókat, csiszolóanyagokat, passzív tűzvédelmi eszközöket, ablakfóliákat, fogászati és fogszabályozási termékeket , orvosi termékeket, autóápolási termékeket, elektronikus áramköröket. Több mint 70 országban működik és 93.500. alkalmazottat foglalkoztat és több mint 55.000. terméket gyárt.

     Története:  1902-ben alapította öt üzletember, Henry S. Bryan, Herman W. Camble, John Dwan, William A. Mcgonagle és Dr J Danley Budd,  Two Harbors-ban  Minnesotában.
  Az eredeti tervek szerint korund köszörűk beszállításával foglalkoztak volna a keleti part ipari központja számára, az első szállítmányt 1902 júniusában adták át a megrendelőknek, ezen felbuzdulva John Dwan irodájában megalapították a Minnesota Mining and Manufacturing céget.     A termékek minősége és piaci életképtelensége azonban arra ösztönözte a cégvezetést, hogy külön figyelmet szenteljenek a termékfejlesztésnek. Első saját termékei a Tree-M -ite szövetanyag, vízálló dörzspapír és az öntapadó papírszalag. Hamarosan megszületett a Scotch-Tape ( azóta világhírűvé vált cellux is). 1923-ban a 3M megkezdte a nemzetközi terjeszkedést, és az európai üzletfejlesztésre megalapította a Durexet. 1923-től tőzsdére lépett, 1946-ban 3M részvényei bekerültek a NewYork-i tőzsdére.
    Növekedése: A második világháborút követően a 3M számos gyárat nyitott Amerikában.           1950-es években a hazai gyárakat kanadai, mexikói, franciaországi, németországi, ausztráliai és egyesült királyságbeli  gyárak követték.
 1960- as évek végén 3M több társasjátékot készített felnőttek számára, ezt a részleget eladták az Avalion Hill Games Inc. -nek.
 1970-es években készítette el a cég egyetlen közlekedési lámpáját, az M-131-et amiket a mai napig gyártanak. A 3M Minicom részlege számos magnetofont és videomagnót készített ipari és stúdió célokra, többek között az első hangfelvevők egyikét.
 1980-as években megjelent a "post-it" jelölőcimke.
 1990-ben adattárolási és képalkotási  részleget vezetett be.



    Tevékenységek: A cég bevétele számos iparágból származik:
                  - Ipar és szállítás
                  - Egészségügy
                  - Optikai rendszerek, fényjelző készülékek
                 -  Irodatechnika
                 -  Biztonságtechnika
                 -  Elektronika, távközlés, villamos berendezések,

                                                                                                                                  (  forrás: Wikipédia)



       Ennek a cégnek  az erőssége a folyamatos fejlesztés és a különböző iparágakban elért kimagasló eredménye.
   Fontos, hogy nem egy termék eladásából és annak fejlesztéséből ért, érhet el új sikereket.





  Befektetési szempontból fontos adatok:

                        



                                                               Árfolyam adatok 1990-től napjainkig.                                                                                                                                                 (forrás:Seeking Alpha)



Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)  
     (forrás: Seeking Alpha)





Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő).
A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően márciusban emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.






Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések