2020. november 15., vasárnap

General Dynamics Corporation (GD)






 



                                                                             General Dynamics Corporation


   A General Dynamics Corporation egy amerikai repülési és védelmi célokat ellátó vállalat  2019-től az ötödik legnagyobb védelmi vállalkozó volt az Egyesült Államokban, világviszonylatban pedig a hatodik helyen állt. A vállalat székhelye Reston, Fairfax Country Virginia.

   Történelem: 1954-ben alakult az Electric Boat tengeralatjáró-gyártó és a Canadair repülőgépgyártó cég egyesülésével.

   Előzmények:  Electric Boat: John Philip Holland hollandiai torpedóhajó gyártó társaságra vezethető vissza, ők fejlesztették ki az első modern tengeralatjárót az amerikai haditengerészet részére az 1900-as években.  1906-tól a Fore River hajógyárban kezdték el a tervezést és a gyártást. 1933-ban tulajdonrészt szereztek a Connecticutban, Grotonban található hajógyárban. Az első Gotanban gyártott tengeralatjáró a USS Cuttlefish volt 1934-ben. A második világháborút követően, amely során 80 tengeralatjárót gyártottak a haditengerészet számára, jelentősen lecsökkent a munkaerejük 13.000.-ről  4.000.-re. John Jay Hopkins elnök vezérigazgató elkezdte keresni az olyan társaságokat amelyek beleilleszkednek az Electric Boat piacára a további diverzifikáció reményében. 


        Canadair: A kanadai kormány tulajdonában volt és a háború után rossz helyzetbe került.
 A társaságot 1946-ban Hopkins 10millió dollárért vásárolta meg. Nem sokkal később H.Oliver Westet vette fel az elnök szerepének betöltésére és a jövedelmezőség helyreállítására. Megkezdték a Douglas DC-4 szállítását a Trans -Canada Airlines, Canadian Pacific Airlines és a British Overseas Airways Corporation részére. 
A védelmi kiadások a hidegháború kezdetével nőttek és a Canadair számos kanadai katonai szerződést nyert el a Kanadai Királyi Légierőnél, ezáltal jelentős repülőgép gyártó társasággá vált. 1976-ban a General Dynamics 38 millió dollárért eladta a Canadair-t a kanadai kormánynak amit 1986-ban a Bombardier Inc vásárolt meg. 


    A repülőgépgyártás egyre fontosabbá vált a Canadairnél és Hopkins azzal érvelt, hogy az " Electric Boat" név már nem megfelelő ezért 1952 áprilisában átnevezték General Dynamics-ra. 1953-ban GD felvásárolta a Convair-t (amerikai repülőgép gyártó majd később rakéta és űrrepülőgép gyártó vállalat) önálló termelést végeztek, ők mutatták be az F-106 vadászgépet, a B-58 Hustler-t és a Convair 880 és 990 típusú repülőgépeket. Az ő nevükhöz fűződik az első interkontinentális ballisztikus rakéta gyártása  is. Az 1960-as években az Amerikai légierő pályázatot írt ki új nagy hatótávolságú flottavédő repülőgépekre amit GD partnerségben a Grummannal (repülőgépgyártó és űripari vállalat ) meg is nyert. Először az F-111-es szuperszonikus repülőt gyártották le majd a modellt továbbfejlesztve  az F-14 Tomcat-et amit kifejezetten a repülőgép hordozókhoz fejlesztettek ki. 1965-ben 12 működési részlegre osztották fel a céget, a központot missuri-állambeli St.Luis -ba költöztették. 1974-ben kezdte tesztelni az F-16-os vadászgépet amiből 1388 darabot gyártottak le leelőzve az F-17-et, a modell annyira sikeres volt, hogy végül 4000 db-ra kaptak rendelést.  


    1976-ban a General Dynamics 38 millió dollárért eladta a Canadairt a kanadai kormánynak. 1985-ben létrehozták az űrrendészeti részleget a Convair űrrészlegéből. 1995-ben a vállalat felvásárolta a Gulfsteam Aerospace-t (ez a leányvállalat 1958-óta több mint 2000 repülőgépet gyártott, továbbá  forgalmazással és szervizeléssel is foglalkoznak) 2014-ben a kanadai kormány bejelentette, hogy kiválasztotta a GD Land Systems-t könnyű páncélozott járművek gyártására Szaúd-Arábiába 10 milliárd dollár értékben. 2018-ban a GD felvásárolta az informatikai óriás CSRA-t (informatikai szolgáltatásokat nyújtott az amerikai kormányzati ügyfeleknek a nemzetbiztonsági, polgári kormányzati, az egészségügyi és közegészségügyi területeken). 2018 végén az amerikai haditengerészet 10 új Arleigh Bruke típusú rombolóra adott megbízást. 2020-ban GD és a Dedrone partnerkapcsolatba léptek a drónészlelő és leállító technológiák továbbfejlesztése érdekében.

                                                                                                                                     



( Forrás: Wikipedia)







                 Befektetési szempontból fontos adatok:







                                                                                 Árfolyam adatok 1985-től napjainkig.                                                                                                 (forrás:Seeking Alpha)








                                                                                 Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                                                               (forrás: Seeking Alpha )








 

                                                      Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő). A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően májusban emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.



 





 

 Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban  szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.











...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések