2020. október 15., csütörtök

JPMorgan Chase & Co (JPM)


 


                                                                                    JPMorgan Chase & Co.




    A JPMorgan Chase & Co. egy amerikai multinacionális befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalat, amely központja New Yorkban található. Az Egyesült Államok legnagyobb bankja, világviszonylatban pedig a hetedik legnagyobb közé tartozik.  3,1 trillió dolláros vagyonával a világ legértékesebb bankja is egyben. A bank felépítése több nagy amerikai bankvállalat 1996 óta történt egyesülésének eredménye köztük a Chase Manhattan Bank, a J.P.Morgan & Co, a Bank One, a Bear Stearns  és a Washington Mutual. 



    Történelem:  A Morgan-ház a Draxel, Morgan & Co partnerségéből született, amelyet 1895-ben J.P.Morgan & Co névre kereszteltek. 1892-ben a vállalat elkezdte finanszírozni a New York-i a New Haven-i és a Hartford-i vasutak kiépítését. 1895-ben 62 millió dollár aranyat adott az Egyesült Államok kormányának kötvénykibocsátás céljából. 1914-ben Henry P Davison a Morgan partnere megállapodást kötött a Bank of Englanddal, hogy a J.P.Morgan & Co-t az Egyesült Királyság és Franciaország háborús kötvényeinek monopólium jegyzőjévé tegye, a társaság befektetett  Nagy-Britannia és Franciaország harci felszerelésének beszállítóihoz is. 1930-as évektől a J.P.Morgan  & Co a Glass Steagall törvény hatására kereskedelmi bankként működött tovább. 1959- ben a bank beolvadt a New York-i  Guaranty Trust Company-ba és megalakította a Morgan Guaranty Trust Company-t. 1980-ban tért vissza a J.P. Morgan név használatához. 1984-ben megvásárolta a Lafayette Indiana Purdue National Corporation-t. 1988-ban a vállalat ismét a J.P.Morgan  & Co. néven kezdte meg működését.




    Chemical Banking Corporation:  A New York Chemical Manufacturing Company-t 1823-ban alapították különféle vegyi anyagok gyártójaként. 1824-ben a társaság módosította az alapító okiratát a banki tevékenység végzése érdekében és létrehozta a New York-i Chemical Bankot. 1954-ben egyesült a Corn Exchange Bankkal majd 1986-ban a Texas Commerce Bankkal végezetül  1991-ben a Manufacturer's Hanover Trust Company -val. A történelem során a Chemical Bank volt az Egyesült Államok legnagyobb bankja akár az eszközöket akár a betétpiaci részesedést vesszük alapul. 1996-ban a Chemical Bank felvásárolta a Chase Manhattan-t így alakult ki a végleges JPMorgan Chase & Co. 


    Bank One Corporation: Az ohiói Columbus Bank One és a First Chicago NBD 1998 -as egyesülésével jött létre. Más államokban is egyre inkább elterjedt, ezekben is " Bank One" névre keresztelték a megszerzett bankokat. A JPMorgan Chase 2004 harmadik negyedévben fejezte be a Bank One felvásárlását. 


    Bear Stearns: 2007 végén az ötödik legnagyobb befektetési bankja volt az Egyesült Államokban de piaci kapitalizációja az év második felében romlott. 2008-ra elveszítette részvénypiaci értékének 47%-át, majd miután az ügyfelek tőkét vontak ki a bank-tól az fizetésképtelennek bizonyult. Azért, hogy megakadályozzák az összeomlást a szövetségi kormány beleegyezésével  a J.P.Morgan & Co. felvásárlási ajánlatot adott, részvényenként 2 $-os áron 236 millió dollár értékben. , Az ajánlat elfogadása végül  részvényenként 10 $-os áron történt meg 2008 májusában. 



   Washington Mutual: Szintén 2008-ban a legnagyobb bankcsőd idején a FDIC (Federal Deposit Insurance Corporation)  1,83 milliárd dollárért adta el a bank eszközeit és adósságkötelezettségét és a betéteket a J.P.Morgan & Co.-nak. 


                                                                                                                                 ( Forrás: Wikipedia)


                 Befektetési szempontból fontos adatok:









                                                                                 Árfolyam adatok 1985-től napjainkig.                                                                                                 (forrás:Seeking Alpha)








                                                                                 Kezdő osztalék hozam (Dividend Yield)                                                                                                                                                                                               (forrás: Seeking Alpha )








 

                                                      Egy részvényre jutó osztalék értéke (éves szinten dollárban értendő). A cég negyedévente fizeti az osztalékot és jellemzően októberben
emeli azt, a bevételi eredményeitől függően.


 






 

 Ebben a táblázatban azokat az adatokat írtam össze  amiket a vásárlásnál figyelni szoktam és ezek az adatok az összes cégbemutatómban  szerepelni fognak majd az elkövetkezendő időkben, így jobban össze lehet hasonlítani a portfóliómban szereplő cégeket.







...




     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések